Akustiska undertak förbättrar inlärning, inomhusmiljön och trivsel i skolan

12 April 2022

Skapa en bättre inomhusmiljö i skolan med akustikprodukter för undertak och väggar. Det dämpar ljudet och ger lugn och ro i klassrummet så läraren kan fokusera och eleverna kan koncentrera sig.

Akustikundertak förvandlar högljudda klassrum till lugna inlärningsmiljöer

Skolor är ofta kända för att vara bullriga, men med små akustiska förbättringar kan de förvandlas till rofyllda inlärningsnav där lärare kan undervisa och eleverna kan höra, lära och tänka och prestera bättre resultat.

Skolmiljöer är i ständig förändring och akustiken kan göra skillnad för fokusering och välmående. Det är viktigt att komma ihåg att design av förskolor, skolor och universitet är framtidens byggklossar, eftersom den omgivande miljön stöder, underlättar och uppmuntrar eleverna att lära sig.

Vårt breda utbud av akustiska lösningar ger dig friheten att designa - oavsett om du vill reglera ljudet i klassrummet eller behöver slagtåliga akustiska lösningar i gymnastiksalar - vi kan hjälpa dig med alla typer av utrymmen.

Akustiklösningar som ger lugn i klassen

Hur designar man bullerfria gemensamma utrymmen i skolan?

Klockan ringer, dörrarna öppnas och massor av energiska och pratsamma elever fyller skolans korridorer när de rör sig mot nästa klassrum, skolgården eller matsalen. Längs vägen går de förbi andra elever som sitter i de öppna, gemensamma ytorna och försöker koncentrera sig, men störs av ljudet från de förbipasserande eleverna.

Korridorer och entréer är multifunktionella utrymmen som välkomnar och guidar elever, lärare och besökare genom skolan. De är dessutom ofta en samlingsplats för eleverna i väntan på nästa lektion.

Tyvärr är korridorerna också utrymmen som drabbas hårt av en hög ljudnivå från människor i rörelse. Istället för att acceptera att korridorer är ett område med otroligt högt ljud kan man faktiskt göra något åt ​​problemet för att öka trivseln i skolorna.

Alla förbättringar av ljudnivåerna kommer att göra ytorna tystare och mer bekväma för eleverna. Akustiska undertak och väggabsorbenter är nödvändiga för att säkerställa att ljuden i korridorer dämpas på ett effektivt sätt. För att förbättra inomhusmiljön i skolan bör man fokusera på:

 • Naturligt ljus kommer att ge ljusare utrymmen där eleverna uppmuntras och stimuleras att koncentrera sig.

 • Använd högkvalitativa ljudabsorberande material på undertak och väggar för att minska buller och förhindra efterklang

 • Använd lite tjockare undertaksskivor i klassrummet för att ytterligare optimera ljudabsorptionen i de lägre frekvenserna

 • Glöm inte väggarna: sätt upp väggabsorbenter på väggarna för att förhindra att ljudet sprider sig.

Att designa multifunktionella klassrum kan vara en utmaning. Men visst har vi en bra lösning på det. Vårt akustikundertak Rockfon Sonar är mycket populär i skolmiljöer, eftersom undertaksskivornas vita yta reflekterar dagsljus. Dessutom har de en mycket bra ljudabsorption och finns i många olika modulstorlekar, tjocklekar och kanter, vilket innebär en flexibel lösning som bidrar till en bättre inomhusmiljö som ökar trivseln.

Undertak som underlättar lärarnas arbete

När man tittar på trivsel och inomhusmiljön i skolan ska man inte fokusera enbart på eleverna. Lärarnas behov ska också beaktas för en optimal inomhusmiljö och en bra arbetsmiljö. Det gäller inte bara lärarens behov när det kommer till bullriga klassrum, utan även i utrymmen där läraren förbereder undervisningen – och det är områden inom skolan som glöms bort.

Förberedelserna sker oftast i andra utrymmen än i klassrummet, som kontor eller lärarrum. där kan lärarna förbereda sina lektioner och prata med kollegor och elever. Därför måste de också utformas på ett sätt som gör att läraren känner sig säker på att samtalen i dessa rum inte lämnar rummet. Tyvärr är många rum dåligt ljudisolerade, vilket gör att samtalen kan höras från grannkontoret eller än värre, ute i korridoren.

Tips för akustisk design av lärarrum och kontor

 • Använd ljudabsorberande material av hög kvalitet för att reducera ljudnivåerna och skapa en avslappnande atmosfär.
 • Fokusera på ljudisolerande material för att hålla samtalen privata och hindra att de sprids till rummet bredvid eller till korridoren.

Om du följer ovanstående tips kan du skapa bästa möjliga miljö för lärarna att förbereda undervisningen i. Vi rekommenderar våra Rockfon dB-lösningar, som Rockfon Sonar dB 46. Membranen på baksidan av alla våra dB-lösningar ger ljudisolering och hjälper till att minska ljudöverföringen  från rum till rum. Detta är idealiska produkter för att skapa en avkopplande miljö med plats för privata samtal, eftersom de kombinerar ljudabsorption med ljudisolering.

Klassrummet är en plats för alla

Klassrummet är det viktigaste man har på en skola. Det är här drömmar, hopp och kunskap formas och växer. Det är här eleverna samarbetar, tänker och lär – och det måstedet finnas utrymme för. Inlärning kan ske på flera olika sätt och kräver en noggrann reglering av akustiken.

När man ska skapa ett riktigt bra klassrum med fokus på välmående och inlärning måste man starta med användningen. I klassrummen är det ofta undervisning i form av att läraren pratar och då är det naturligtvis viktigt att eleverna kan höra vad läraren säger. Akustiska undertak kan förbättra taluppfattbarheten så att också eleverna längst bak i rummet kan höra vad som sägs.

En annan arbetsform som sker i klassrum är grupparbete och det kanske inte alltid förknippas med lugn och ro. Då krävs bra akustikreglering i rummet för att undvika onödiga störningar och överdrivet buller. Här är det viktigt att alla talfrekvenser beaktas, även de låga frekvenserna.

Tips för akustisk design av klassrum:

 • Använd högkvalitativa ljudabsorberande material inom alla talfrekvenser, särskilt de låga frekvenserna. 

 • En 40mm skiva längs rummets väggar kan bidra till ökad taluppfattbarhet. 

 • Använd väggarna för att ytterligare dämpa ljudet. Väggabsorbenter minskar efterklang och risken för eko. 

Gör dig själv hörd

Vi rekommenderar Rockfon Blanka® Activity, Rockfon KoralTM och Rockfon® VertiQ® wall panel.

Rockfon Blanka Activity är designad för klassrum och därför designad med fokus på taluppfattbarhet och reducering av höga ljudnivåer. Detta akustikundertak är idealiskt för att kontrollera ljudet, och dess hållbara yta gör det resistent mot nedsmutsning, vilket gör att det håller sig lika snyggt över tid som när det först installerades. Ett annat bra alternativ är Rockfon Koral med lätt strukturerad vit yta och ljudklass A i ljudabsorption.

Det är särskilt stränga byggkrav för efterklangstid i klassrum. Därför rekommenderar vi att du förutom att montera akustikundertak också monterar väggabsorbenter. Vi rekommenderar Rockfon VertiQ väggabsorbenter som i kombination med akustikundertak skapar en bättre inomhusmiljö i skolan, vilket ökar trivseln.

Färgsättningen spelar roll

Rätt visuell design, färger, atmosfär är avgörande element som antingen kan förstärka eller hämma inlärningen. Färg påverkar våra känslor, vår uppmärksamhet och våra prestationer. Att föra in färger i ett klassrum är ett bra sätt att kommunicera det avsedda syftet med rummet. Matta, mjuka och varma färger är kända för att höja koncentrationsförmågan. Varför inte kombinera detta med bra akustik och välja ett undertak i färg?

Rockfon Color-all sortimentet består av 34 inspirerande och exklusiva, utvalda kulörer som förstärker din inredningsdesign. 

Kombinera god hygien med bra akustik

Kök och matsalar på skolor betjänar dagligen många elever. Det är multifunktionella områden där eleverna träffas för att äta, prata, umgås eller till och med ägna tid åt att studera. Det är livliga lokaler med många aktiviteter, och därför kan ljudnivån vara mycket hög. Oönskade ljud kan spridas till andra delar av skolan om inte akustiken beaktas. Det kräver en genomtänkt design som fokuserar på både god akustik och bra hygien.

Dessutom kan det vara en bra idé att designen innehåller en mängd olika dekorelement som färger eller former för att märka ut olika zoner.

Tips för akustisk design av kök och matsalar:

 • Använd ljuddämpande lösningar som uppfyller de strängaste hygienreglerna och säkerhetsföreskrifterna och som är resistenta mot mögel och bakterier.

 • Använd ljuddämpande undertaktak och väggabsorbenter för att kontrollera ljudnivån.

 • Lek med designen även på undertak och väggar för att skapa en varm och inbjudande atmosfär i stora utrymmen som skolköket och matsalen.

Håll det rent och hygieniskt

För ett så livligt område på skolan rekommenderar vi en speciell design, som vår Rockfon CleanSpace, eftersom det är ett hållbart och specialbehandlat undertak i fyra olika varianter som passar perfekt i matlagningsutrymmen som kräver frekvent rengöring.

I själva matsalen kan du även lägga till färg med vår Rockfon Color-all som låter dig välja mellan 34 inspirerande och exklusiva färger som ger dig friheten att designa efter skolans image eller karaktär. Alternativt kan du installera vackra, ramlösa akustiska Rockfon Eclipse öar. De är bra för att förbättra den akustiska komforten med skivornas höga ljudabsorption, och de är ett roligt och annorlunda designval.

Lokaler med plats för rörelse och aktivitet utan bekymmer med buller

I skolans idrottshallar når ljudnivån ofta en obehagligt hög nivå. När aktiva elever skriker åt sina lagkamrater, kastar bollar och hurrar när de gör mål är det inte lätt att höra vad läraren säger.

Denna kombination av ljud i idrottshallar har en skadlig effekt på inomhusmiljön. Både för eleverna, men också lärarna som måste höja rösten orimligt mycket för att göra sig hörd. Energin i dessa områden kan lätt skapa en outhärdlig lombardeffekt som påverkar det fysiiska och psykiska måendet, vilket påverkar skolans allmänna trivsel.

En hälsosam inomhusmiljö i skolan gynnar både barn och lärare.

Tips för robust akustisk design i idrottshallar och gymnastiksalar:

 • använd ljudabsorberande akustikundertak som uppgyller krav på slagtålighet, så de inte tar skada av fysisk påverkan - som bollträffar. 

 • Använd både tak- och väggytorna för akustikreglering för att korta efterklangstider och öka taluppfattbarheten. 

 • Kombinera med ett specialbärverk som designats för slagtålighet. 

Byggt för att ta lite stryk

I gymnastiksalar och idrottshallar ligger fokus är att öka taluppfattbarheten med lösningar på både undertak och väggar. Här är det också viktigt att materialen är slagtåliga eftersom det är aktiva utrymmen.

Vi rekommenderar vårt unika, demonterbara, slagtåliga Rockfon® System OlympiaPlus A Impact 1A™. Det skyddar ditt utrymme utan att du behöver oroa dig för skador på undertaksskivorna vid ev. bollträffar och inte heller vara rädd för att några skivor skall ramla ner från bärverket. Systemet passar för ett urval av våra slagtåliga skivor som Rockfon® Samson™ eller Rockfon® Boxer™, så bra akustik får du på köpet. Systemet kan med utmärkt resultat kombineras med väggabsorbenten Rockfon® VertiQ® som är en snygg och slagtålig väggabsorbent med hög ljudabsorption och därmed idealisk för sporthallar.

De senaste skoltrenderna: 

Interaktion i klassrummen

Det vi har sett undert senare år är att skolan hår ifrån den traditionella inlärningsstilen, där läraren förmedlar kunskap och det är minimal interaktion med eleverna. Dagens skolor är lyckligtvis mycket mer dynamiska och eleverna deltar och debatterar med läraren, eller samarbetar med varandra i grupper – vilket gör eleverna betydligt mer delatktiga.

Detta sätter betydligt större krav på utformningen av klassrum, eftersom behovet av att kontrollera ljudnivån blir större än tidigare. Hur kan vi öka taluppfattbarheten så att både lärare och elever kan och kommunicera klart och tydligt? Hur kan vi skapa arbetsro i klassrummet och minska det onödiga sorl som gör att man måste höja rösten för att bli hörd, och som gör att eleverna längs bak inte hör allt som säger läraren?

Våra akustiklösningar för undertak och väggar uppfyller de allra bästa standarderna på marknaden, vilket bidrar till att förbättra elevernas förmåga att koncentrera sig, tänka och lära, vilket gör både elever och lärare gladare.

Multifunktionellar utrymmen

I takt med att förändringar sker i hur man undervisar i skolan, kommer grupparbeten in i bilden. Det gör att det inte bara är i klassrummen, utan även i korridorerna och uppehållsrum som eleverna sitter och samarbetar.

Det innebär att rummen måste utformas för att kunna möta en rad olika behov, eftersom många samsas om utrymmet för olika ändamål. Det gör också att det blir en högre grad av aktivitet i dessa lokaler. Det kan röra sig om elever sitter och utför en uppgift, men också när de bara rör sig i lokalen. Med rätt akustiska lösningar kommer rummet inte att påverkas av den högre aktiviteten i form av ökat buller, utan eleverna som arbetar kan koncentrera sig trots att andra elever kommer och går.

En trygg och säker plats

De senaste åren har vi sett ökad fokus på hygien på grund av pandemin. Det gäller såklart även inom skolan. Därför borde man ha mer fokus på hygien när man utformar klassrum och andra rum i skolor.

När man utformar skolor med fokus på hygien bör man framförallt tänka på bra ventilation och städmöjligheter. Våra akustiska undertak och väggabsorbenter är tillverkade av stenull som är naturligt resistent mot mögel och bakterier. De är lätta att rengöra och är designade för att uppfylla stränga hygienkrav samt främja hälsa och säkerhet.