Öppen för allmänheten

Framtidens äldreboende - som det faktiskt heter - ligger nära Limfjorden i Nørresundby och erbjuder de boende trevliga, ljusa lägenheter, men också inbjudande gemensamma utrymmen som inte liknar en traditionell institution. 

Byggnaden designades av Nørkær + Poulsen Architects och Østergaard Architects och deras vision var att öppna anläggningen för omvärlden. Till exempel är restaurangen utformad så att andra än äldreboendets 75 boende kan komma och äta där. Gymmet används inte bara av de boende utan också av andra äldre som bor i området. Det finns många informella lounger, små pentryn, läsrum och andra temarum.

Fler människor höjer ljudnivån

Arkitekternas avsikt var att skapa mer liv på äldreboendet och göra det levande och inspirerande för de boende som saknar sina normala interaktioner. Speciellt i de gemensamma utrymmena kan buller potentiellt bli ett problem om det inte regleras. En riskfaktor var att de äldre inte kunde njuta av konversationerna på grund av dålig akustik. Akustiska undertak installerades i alla gemensamma utrymmen och korridorer i byggnaden för att säkerställa optimal ljudreglering. Rockfon Sonar X var den föredragna lösningen både tack vare dess akustiska egenskaper men också för att bärverket är dolt och designen ger utrymmet en större hemkänsla.

Ett hem, inte en institution

För de boende är detta deras sista hem och arkitekterna har försökt vara mycket respektfulla inför det, genom att utforma en byggnad som ser väldigt inbjudande och varm ut. Vi vet att ett äldreboenden i hög grad kännetecknas av rollatorer i korridoren, kök som används flitigt, besökare, samtal i korridorerna - ljud som du aldrig har i ditt eget hem - det var viktigt för arkitekterna att man inte kunde höra dessa ljud i den egna lägenheten. De akustiska undertaken hjälpte till att sänka ljudnivåerna för att tillgodose arkitektens vision att bygga en "hemmiljö" istället för en institution.

Framtidens äldreboende

Carl Klitgaards Vej 5
9400 Nørresundby
Danmark

baby, sleep, boy, calm, restful, knitted hat, bed
PDF
5.7 MB

Guide till vårdsektorn

Vi har arbetat utifrån principen att de boende inte ska störas av buller från korridoren i sina lägenheter.

Thomas Nørkær

NØRKÆR + POULSEN ARKITEKTER
1/8

Framtidens äldreboende

Land:Nørresundby, Danmark
Arkitekt:Nørkær+Poulsen and Østergaard Arkitekter
Entreprenör:Nørresundby Boligselskab
Fotograf:Svend Christensen
Kant:X
Modulstorlek:600 x 600

Relaterade fallstudier