Akustik är en avgörande parameter för att skapa en bra inomhusmiljö där vi kan trivas och njuta av familjelivet med allt vad det innebär av olika aktiviteter.

Rockfons akustiska innertak är så mycket mer än bara akustikskivor. De passar in i svenska hem med sina snygga, vita, matta ytskikt som inte tar uppmärksamheten från inredningen utan på ett neutralt sätt smälter in i alla rum i bostaden. De kan monteras på ett flertal sätt – utan att montagekomponenterna syns.

Frågor och svar

Välj kategori

Akustik

Vad är akustikskivor?

Akustikskivor från Rockfon består av en ljudabsorberande kärna och en fleece som ytskikt. Kärnan är av stenull som baseras på en av naturens mest outömliga resurser - vulkanisk sten. Ytan är en målad fleece som kan fås i olika kvaliteter och färger.

Vilken akustisk lösning skall jag välja?

Vi rekommenderar särskilt två lösningar, eftersom de ger bästa ljudförbättring i bostaden. Rockfon Blanka har den vitaste färgen, klass A ljudabsorption (bästa klassningen), är antistatisk mot damm och kan dammsugas och torkas med en fuktig trasa. Rockfon Sonar har en fin klassisk vit färg, klass A ljudabsorption och kan dammsugas och torkas med en fuktig trasa.

Flera husägare väljer att ha Rockfon Mono Acoustic installerat, vilket är en puts som sprutas på Rockfon akustiskskivor. Det ger en obruten vit yta med otroligt bra akustik. Det kräver en certifierad montör för att installera Rockfon Mono Acoustic.

Hitta närmaste Rockfon Mono Acoustic entreprenör här:

Montage

Hur monteras ett undertak i bostaden?

I bostäder rekommenderar vi att du limmar Rockfon akustiskskivor direkt på ditt befintliga tak (som måste vara helt slätt). Limning används ofta i rum där takhöjden inte är så stor, som i hemmen, och där det akustiska undertaket monteras i det redan färdiga huset.

Vi rekommenderar att du använder Rockfon® SwiftFix ™ (vattenbaserat lim, 13 kg / hink), som fäster på både betong och gips. Använd en murslev med 4-8 mm tandning (beroende på ytan).

Ladda ner montageanvisning

Hur lång tid tar det att montera ett undertak?

Det beror naturligtvis på hur många undertaksskivor som skall monteras. För mindre rum där takplattorna limmas mot befintligt tak bör det inte ta så lång tid utan görs på några dagar.

Ekonomi

Vad kostar en bra ljudmiljö?

Det finns många olika sorter av Rockfon undertak så kostnaden beror på dina behov och önskemål i relation till design, yta och färgval. Om du väljer att göra det själv måste du betala för själva undertaksskivorna och de tillbehör som behövs för att montera dem. Du hittar priserna hos din lokala byggvaruhandlare där de finns på lager eller kan beställas.

Du kan också välja att få en undertaksentreprenör att montera undertaket. Priset beror på underlag, montagesätt och rummets layout. Det bästa är att du kontaktar en entreprenör och ber om ett kostnadsförslag. På det sättet får du exakt den lösning som passar dig.

Var kan jag köpa Rockfons akustiska undertak?

Vi samarbetar med flera rikstäckande byggvaruhandlare. En del
lagerhåller vårat material och om inte så kan det beställas via dem. Specialiserade undertaksentreprenörer finns över hela landet. En del har även lagerförsäljning.

Rengöring och underhåll

Kan man rengöra undertaken?

I vårt sortiment finns det flera olika ytor som har utvecklats för olika användningsområden. För bostäder rekommenderar vi bl.a. Rockfon Blanka, som har en fin vit yta och ger bästa ljuddämpning. Rockfon Blanka kan både dammsugas och torkas av med en fuktig trasa.

Läs mer om Rockfon Blanka här:

Ytterligare förbättring av akustiken

Kan jag göra något mer för att förbättra akustiken?

Takytan är den bästa ytan för att absorbera buller, eftersom det är den
största oanvända ytan du har till ditt förfogande. Vi rekommenderar därför att du fokuserar på taklösningar. För mycket långa rum kan det också vara nödvändigt att sätta upp väggabsorbenter på väggarna

Läs mer om våra vägglösningar här

Jag måste erkänna att det fortfarande är många hem som skulle vinna på en bra akustiklösning

Peter Jessen

Har monterat Rockfon Eclipse
Läs mer om Rockfon Eclipse