Anrik auktionsfirma med känsla för akustik

15 mars 2018

Rockfon Mono Acoustic har nått helt nya svindlande höjder med en vitare och slätare yta vilket ger total frihet att utforma väggar och innertak som man vill. Bågformer, sneda ytor och burspråk förvandlas till absorbenter som dämpar oljud och skapar en behaglig arbetsmiljö, samtidigt som man får större reflektion av dagsljuset.

Auktionsfirmans Bukowskis i Stockholm

Rockfon Mono Acoustic är känt för sina unika designkvaliteter, vilka gör det möjligt att få en putsad yta utan synliga skarvar i den högsta ljudabsorptionsklassen A. Akustikputssystemet gör det möjligt att integrera alla de akustiska ytorna i arkitekturen så att ljud och arkitektur samspelar.

Akustiken av största vikt

Ett lysande exempel på detta är den anrika auktionsfirmans Bukowskis i Stockholm som både har slagauktioner och nätauktioner. Lokalerna har återinvigts efter att ha genomgått en omfattande renovering och enligt arkitekten Joakim Häggström är resultatet väldigt lyckat:

"Eftersom lokalen ska fungera både tom och möblerad och dessutom ha väldigt bra akustik när det är utrop så valde vi Rockfon Mono Acoustic som lever upp till de kraven mer än väl. Vid slagauktioner är det av största vikt att det är behagligt att vistas här, men även att man kan höra vad som blir sagt."

Arkitektkontoret hade ett nära samarbete med Rockfon för att utforma akustiklösningen på bästa sätt och få den att smälta ihop med arkitekturen. Det fanns en massa rör som skulle döljas och därför valde man Rockfon storformskiva, samtidigt som man försäkrade sig en lätt åtkomst via en push up-lucka.

Få glädje av dagsljuset

"Vi märker av en stor efterfrågan på Rockfon Mono Acoustic till många olika typer av projekt – allt från kontor och hotell till skolor, köpcentrum och sjukhus. Det har under många års tid funnits önskemål om slätare och vitare ytor och därför har vi arbetat målmedvetet med att förfina systemet ytterligare" säger Peter Fritzon, försäljningschef hos Rockfon.

Den nya ytan har inte bara designmässiga fördelar i form av den jämna och vita ytan. Den har dessutom en ovanligt hög ljusdiffusion på 99 % och en ljusreflektion på 87 %.

"Den höga ljusreflektionen och ljusdiffusionen släpper in mer dagsljus i rummet, och resulterar i att man använder mindre artificiella ljuskällor vilket skapar en bättre arbetsmiljö. I det långa loppet kan detta ge en positiv effekt i form av färre sjukdagar hos de anställda. Fördelarna för dem som ska sätta upp den nya akustikputsen är att vi har utvecklat en väldigt snabbtorkande spackelmassa och akustikputs, som man sparar upp till 40 % av torktiden med. På så sätt kan montören på ett mindre projekt spara in en hel arbetsdag" säger den tekniska chefen på Rockfon – Kaj Konnebäck.

Bukowskis har i snart 150 år kunnat erbjuda sina kunder kvalitetsauktioner och har i takt med tiden anpassat sig efter kundernas behov. Nu har de även glädjen att visas i fantastiska, ljusa lokaler till det behagliga ljudet av klirrande champagneglas och det dova dunsandet från auktionsklubban.

Eftersom lokalen ska fungera både tom och möblerad och dessutom ha väldigt bra akustik när det är utrop så valde vi Rockfon Mono Acoustic som lever upp till de kraven mer än väl.

Joakim Häggström

ARKITEKTEN
1/2