Dämpat ljus och stjärnhimmel hos Ekonomikum

9 november 2018

Ljust och fräscht är tidens melodi, men i Ekonomikums nya läsesal på Uppsala Universitet, byggt i ett skyddsrum under marken, skapas arbetsro och koncentration med mörka ytor och noggrant placerade ljuskällor. Rockfon har levererat undertaket – Rockfon Color All, charcoal som är brandsäkert och ljudisolerade samtidigt som dess designmöjligheter kan fullända arkitektens mål.

Stämningsbild Ekonomikums nya läsesal

Stämningsbild Ekonomikums nya läsesal

Om ett hundratal elever ska kunna sitta och studera i ett utrymme på 300 kvm utan att störa varandra, går det inte an att slarva med detaljerna. I Ekonomikums nya läsesal som tas i bruk i slutet av november, har man lagt stor vikt vid ett spel mellan riktade ljuskällor och mörker för att skapa ett rofyllt rum med plats till fördjupning. Jonas Kjellander hos Sweco Architects berättar om principerna bakom utformningen av rummet:

- Vi har skapat olika områden med varierande typer av möbler. I mitten har vi placerat 14 specialritade fåtöljer runt en gasbrasa som vi kallar för lägerelden och sen har vi bland annat så kallade sittskåp utefter väggarna. Vi har arbetat mycket med ljuset – det är 500 lux som gäller i det närmaste arbetsområdet, 300 lux strax utanför och högst 100 lux i övrigt.

I strumplästen under stjärnorna

Innan man går in i läsesalen tar man av sig skorna och över hela rummet välver sig en stjärnhimmel som har varit möjlig att skapa tack vare undertaket från Rockfon. Jonas Kjellander förklarar:

- Det har varit viktigt att ha ett mörkt undertak, som liksom bara försvinner och skapar en känsla av oändlighet. Med Rockfon Color-All- serien från Rockfon har vi fått allt det som är viktigt för oss – ett ljudabsorberande ”plocktak” med osynliga skarvar som inte ger blänk i bärverket, samtidigt som vi har kunnat föra väldigt tunna glasfiberkablar genom undertaksskivorna som ger ett slags skimmer så att det känns som att sitta under en stjärnhimmel.

Världen utanför

Fördjupning är viktigt för att föra vetenskapen framåt, men det är det sociala livet också. Utanför själva läsesalen finns ett ljust rum med plats för samtal och videokonferenser. Utanför fönsterna ses en sluttande grässlänt. Även här kommer undertaket från Rockfon och är Rockfon Blanka med M-kant med samma goda kvaliteter. Peter Fritzon, försäljningschef hos Rockfon berättar om produktens fördelar:


- Det är väldigt viktigt för oss att kunna möta arkitektens krav på olika designmöjligheter. Nog för att ”vitt på vitt” skapar ljus och luftighet, men man ska fritt kunna skapa det rum och de effekter man önskar med olika färger. Rockfon Color-All ger fritt spelrum åt olika intressanta och nyskapande lösningar.

Det är väldigt viktigt för oss att kunna möta arkitektens krav på olika designmöjligheter. Nog för att ”vitt på vitt” skapar ljus och luftighet, men man ska fritt kunna skapa det rum och de effekter man önskar med olika färger. Rockfon Color-All ger fritt spelrum åt olika intressanta och nyskapande lösningar.

Peter Fritzon

Försäljningschef, Rockfon
1/2