Nya Regionens Hus i Göteborg anger tonen för en helt ny stadsdel

5 november 2019

Med invigningen av Nya Regionens Hus den 14 juni tog Göteborg första steget mot en ny era i stadens historia. Projektet är första pusselbiten i en framväxande stadsdel mitt i centrum, där ljus och samspel är honnörsord. Rockfon har levererat ett undertak som lever upp till den höga standarden.

Nya Regionens Hus i Göteborg skapar en sammansmältning med staden utanför och säkrar dagsljus inomhus.

Nya Regionens Hus i Göteborg skapar en sammansmältning med staden utanför och säkrar dagsljus inomhus.

Med Nya Regionens Hus har man satsat stort. Inte mindre än 1500 medarbetare från 15 olika förvaltningar har samlats i en ny toppmodern kontorsbyggnad som nås via Bergslagsbanans vackra gamla stationshus. Göteborgarna är kända för sitt milda sinnelag, men för att säkra en fortsatt god stämning och bra arbetsmiljö har man lagt mycket kraft på både finliret och helhetstänkande. Mattias Lind hos White Arkitekter berättar om den goda responsen:

- Det har blivit väldigt väl emottaget, inte minst bland de anställda. Förutom att skapa en trivsam och dynamisk arbetsplats har en av de främsta ambitionerna varit att man lätt ska kunna ta sig hit med kollektivtrafik.

Ljus och dynamik

Kontorshuset är byggt med ambitionen om att vara välkomnande och främja möten. Glasfasaden skapar en sammansmältning med staden utanför och säkrar dagsljus inomhus:

- Eftersom det kommer att byggas många nya, höga hus i närheten har det varit väldigt viktigt med ljusa, fräscha lokaler som har kontakt med himlens ljus och solen, förklarar Mattias Lind.

Vad modernitet innebär förändras med världens gång, och estetiken likaså. Att slarva med inomhusmiljön hade kunnat stjälpa de höga ambitionerna.

- Allt ska hänga ihop och folk ska trivas. Ett slentrianmässigt valt innertak med rutmönster är inte förenligt med den estetik som vi har velat skapa.

Miljöer som främjar arbetslust och kreativitet

Några av de verksamheter som ska samsas under samma tak är bl.a. Folktandvården, Västtrafik och Revisionsenheten, och arbetsdagarna kommer att innebära många olikartade uppgifter för många olika människor. Just av den anledningen är en behaglig inomhusmiljö av största vikt. Innertaket Rockfon Blanka har en helmatt, slät yta med hög ljusreflektion som skapar en behaglig inomhusmiljö. Projektkonsulenten Calin Papp hos Rockfon berättar om fördelarna:

- Rockfon Blanka är något av det bästa vi kan erbjuda, och är ytterst förenligt med prestigeprojekt som har en ambition om kvalitet 360 grader runt. I miljöer med mycket aktivitet är det guld värt med ett innertak som smälter ihop med omgivningarna och förstärker det naturliga dagsljuset.

Göteborgarna ger gärna smeknamn åt stadens byggnader och de flesta känner till både Osthyveln och Läppstiftet. Återstår att se vad man kommer att kalla Nya Regionens Hus men fortsätter det som det har börjat så lär det bli något smickrande.

Rockfon Blanka är något av det bästa vi kan erbjuda, och är ytterst förenligt med prestigeprojekt som har en ambition om kvalitet 360 grader runt. I miljöer med mycket aktivitet är det guld värt med ett innertak som smälter ihop med omgivningarna och förstärker det naturliga dagsljuset.

Calin Papp

Projektkonsulente, Rockfon