Vår globala akustikambassadör, Pascal van Dort, pratade med Anja Dirks om vad hon tror kommer att avgöra design- och byggprocessen i framtiden. Det handlar inte bara om estetiken utan också förståelsen för användarnas behov och hur de använder utrymmena nu och i framtiden.
Anja Dirks är ägare till Studio id +, en byrå som specialiserat sig på att utforma hälsosamma miljöer baserat på människors erfarenhet. Hennes fokus är att koppla ihop forskning med design. Anja Dirks brinner för byggnadernas fysiska interiör och strävar efter att koppla ihop forskning med inredningsarkitektur.
Evidensbaserad design - hur skapar man en design ur ett mänskligt prespektiv?
När du utför en renovering eller en nybyggnad, finns det många överväganden som måste mötas och utvärderas.
Den kontinuerliga interaktionen mellan användare och inomhusmiljön påverkar vårt sätt att arbeta och hur vi läker, vilket innebär att behovet av optimala förhållanden som stöder en patients återhämtning är avgörande.
Evidensbaserad design är en process för att fatta beslut som bygger på trovärdig forskning vid utformning och konstruktion av fysiska miljöer, som möjliggör optimering av omgivningen för bästa möjliga resultat. Den växande medvetenheten om hur den fysiska miljön bidrar till vårt välbefinnande och vår hälsa har skapat en efterfrågan på mer mänskligt inriktad design. [1]
Kan du förklara varför ditt företag Studio id+ utformar hälsosamma miljöer från ett mänskligt perspektiv?
"Vissa förlitar sin design på det fantastiska ljuset som kommer från trottoaren utanför och övertygar sig själva om att byggnader ska ses som mycket mer än bara en sköld som är värd för kontorsutrymmen. Som inredningsarkitekter, arkitekter och konstruktörer bör vi se användarnas upplevelse som helhet innan vi överväger ett projekt, eftersom arbetsmiljön bidrar till deras hälsa och välbefinnande.
Utrymmen är vår mest konsumerade produkt. Våra designers ser den fulla potentialen i utformningen av ett utrymme och hur de påverkar våra liv och välbefinnande. Vid utformningen måste vi ta hänsyn till användarnas upplevelse, så eleverna får en bättre arbetsmiljö i skolan och utsatta grupper på sjukhuset kan lita på att de olika utrymmena kan bidra till en bättre läkningsprocess.
Att designa en ny byggnad ska överensstämma med den senaste forskningen inom arbetsformerna, eftersom befintlig kunskap gör det möjligt för oss att utforma för hälsosammare, säkrare och bättre arbetsmiljöer. Vår ambition är att våra designer testas.
Jag minns ett experiment med demens och inredningsdesign. Ett rum hade en mycket fin inredning med åtta stolar, men möblerna och omgivningarna var typiska vårdlokaler. Det förvirrade patienterna eftersom de inte kunde komma ihåg var de skulle sitta eftersom allt såg likadant ut. Så experimentet fokuserade på vilken inverkan en stol kan ha för att trösta personer med demens. De boende uppmanades att ta med sig sin stol till det gemensamma området. Resultaten var positiva eftersom invånarna visste var de skulle sitta i rummet eftersom de kände igen sin stol och då blev mer bekväma i omgivningen.
På Studio id+ tror vi att en design av ett rum fortsätter att utvecklas och förverkligandet av ett utrymme inte slutar, det fortsätter att leva. Interaktionen med användarna är vad vi kallar mänsklig erfarenhet och det måste vara drivkraften bakom varje element och framtida design i ett utrymme."
Anja Dirks
2010 startade Anja Dirks byrån Studio id+ med fokus på att koppla
samman forskning och design i byggnaders fysiska interiör.
Efter en period av ledning vid Professional Association of Dutch Interior Architects var hon ordförande för European Council of Interior Architects i fyra år.
Inom sin roll som projektledare för projektet "Here Comes The Sun" för Atelier Rijksbouwmeester från regeringens fastighetsbolag sätter hon innovationer inom designbranschen på kartan.