Människors hälsa och välmående kommer att ha stor inverkan på framtida design- och byggprocesser

11 november 2020

Den växande mänskliga perspektivet på hur byggnader och inomhusmiljöer bidrar till vår hälsa och vårt välbefinnande har väckt en intressant fråga: Hur utformar vi miljöer som gör att människor kan koncentrera sig, känna sig bekväma och läka effektivt?Nya grepp för institutionerna - Framtidens vårdhem, Nørresundby, Danmark

Framtida äldreboende i Nørresundby

Nya grepp för institutioner - Framtidens vårdhem, Nørresundby, Danmark

Vår globala akustikambassadör, Pascal van Dort, pratade med Anja Dirks om vad hon tror kommer att avgöra design- och byggprocessen i framtiden. Det handlar inte bara om estetiken utan också förståelsen för användarnas behov och hur de använder utrymmena nu och i framtiden.

Anja Dirks är ägare till Studio id +, en byrå som specialiserat sig på att utforma hälsosamma miljöer baserat på människors erfarenhet. Hennes fokus är att koppla ihop forskning med design. Anja Dirks brinner för byggnadernas fysiska interiör och strävar efter att koppla ihop forskning med inredningsarkitektur.

Evidensbaserad design - hur skapar man en design ur ett mänskligt prespektiv?

När du utför en renovering eller en nybyggnad, finns det många överväganden som måste mötas och utvärderas.

Den kontinuerliga interaktionen mellan användare och inomhusmiljön påverkar vårt sätt att arbeta och hur vi läker, vilket innebär att behovet av optimala förhållanden som stöder en patients återhämtning är avgörande.

Evidensbaserad design är en process för att fatta beslut som bygger på trovärdig forskning vid utformning och konstruktion av fysiska miljöer, som möjliggör optimering av omgivningen för bästa möjliga resultat. Den växande medvetenheten om hur den fysiska miljön bidrar till vårt välbefinnande och vår hälsa har skapat en efterfrågan på mer mänskligt inriktad design. [1]

Kan du förklara varför ditt företag Studio id+ utformar hälsosamma miljöer från ett mänskligt perspektiv?

"Vissa förlitar sin design på det fantastiska ljuset som kommer från trottoaren utanför och övertygar sig själva om att byggnader ska ses som mycket mer än bara en sköld som är värd för kontorsutrymmen. Som inredningsarkitekter, arkitekter och konstruktörer bör vi se användarnas upplevelse som helhet innan vi överväger ett projekt, eftersom arbetsmiljön bidrar till deras hälsa och välbefinnande.

Utrymmen är vår mest konsumerade produkt. Våra designers ser den fulla potentialen i utformningen av ett utrymme och hur de påverkar våra liv och välbefinnande. Vid utformningen måste vi ta hänsyn till användarnas upplevelse, så eleverna får en bättre arbetsmiljö i skolan och utsatta grupper på sjukhuset kan lita på att de olika utrymmena kan bidra till en bättre läkningsprocess.

Att designa en ny byggnad ska överensstämma med den senaste forskningen inom arbetsformerna, eftersom befintlig kunskap gör det möjligt för oss att utforma för hälsosammare, säkrare och bättre arbetsmiljöer. Vår ambition är att våra designer testas.

Jag minns ett experiment med demens och inredningsdesign. Ett rum hade en mycket fin inredning med åtta stolar, men möblerna och omgivningarna var typiska vårdlokaler. Det förvirrade patienterna eftersom de inte kunde komma ihåg var de skulle sitta eftersom allt såg likadant ut. Så experimentet fokuserade på vilken inverkan en stol kan ha för att trösta personer med demens. De boende uppmanades att ta med sig sin stol till det gemensamma området. Resultaten var positiva eftersom invånarna visste var de skulle sitta i rummet eftersom de kände igen sin stol och då blev mer bekväma i omgivningen.

På Studio id+ tror vi att en design av ett rum fortsätter att utvecklas och förverkligandet av ett utrymme inte slutar, det fortsätter att leva. Interaktionen med användarna är vad vi kallar mänsklig erfarenhet och det måste vara drivkraften bakom varje element och framtida design i ett utrymme."

Nu är ljud och akustik mer relevant än någonsin.

Anja Dirks

Ägare av Studio id+

Hur bygger du med tanke på användarna?

”Det är viktigt att forska och jag känner till forskare i Antwerpen som undersöker olika arbetsformer och vad man ska tänka på när man utformar kontorslokaler eftersom designen identifieras som en hög bidragsgivare för högre arbetsprestanda. Det är bäst om du tittar på vad termen "hem" betyder för individen eftersom de behöver arbeta här och då är det bra att basera designen på dessa förklaringar.

Inom vår sektor ser jag en pågående tendens där projekt baseras på forskning. Det är en säkerhet att befintlig kunskap har bevisat att lösningarna är fördelaktiga. Vår ambition är att våra designer ska testas och att det fortfarande står sig. Forskning kommer alltid att återspeglas i vår design för att kunna omvandla forskning till förståelig information, så att vi kan fortsätta bygga för glada användare.

Jag ser många projekt där det inte finns något samband mellan kundens vision och användarnyttan. Därför är det vårt jobb att söka "varför" bakom problemet.

”Varför” avslöjar byggnadens syfte, och det är lättare att rita en design som speglar fördelarna för både kunden och användaren. Forskning kan hjälpa till att överväga olika aspekter och göra en tydlig positionering. Det kommer dock att fortsätta att vara en strid, och allmän utbildning krävs för att ge arkitekter detta tänkesätt. På Studio id+ utgår vi från den tekniska sidan, eftersom det handlar om att dela kunskap om en komplex marknad, så att specialisering kan ske och vackra byggnader med själ kan skapas.

I år är det "ljudåret". Hur viktigt är ljud och akustik när man skapar en inredning?

Anja Dirks förutspår att evidensbaserad design kommer att bli ett naturligt steg i designprocessen. För att kunna bygga estetiskt, vackert och bättre är det viktigt att lita på tidigare utveckling och kunskap för att undvika att göra om tidigare misstag. Hon tycker att forskning bör göras synlig och mätbar för projekt.

"Varför skulle en inredningsarkitekt höra ett helt annat ljud? I år är det ”ljudåret”, och nu är ljud och akustik mer relevant än någonsin. Människor som bor i städer lever mer tätt inpå varandra och på grund av detta är mängden sensoriska stimuli mycket hög. Ibland inser vi det inte ens. När akustiken i ett rum är bra tänker folk inte ens på det. De blir bara medvetna om det om något är fel som när man inte kan förstå vad som sägs eller när du irriteras av bullret i din omgivning.

Akustik försummas ofta, men det bidrar väsentligt till minskningen av dessa sensoriska stimuli. Att skapa medvetenhet om vilken inverkan akustiken har på ditt dagliga liv är mycket viktigt. Användarnas behov att känna, höra, titta på och uppleva byggnaden där det tas hänsyn till alla sinnen i designen."

"På Studio id+ utgår vi från den tekniska sidan, eftersom det handlar om att dela kunskap om en komplex marknad, så att specialisering kan ske och vackra byggnader med själ kan skapas."

Anja Dirks

Ägare av Studio id+

Vilka tendenser ser du i framtiden?

Koncentration är ett intressant och hett ämne. Graden av koncentration måste beaktas när öppna kontor designas. För vad händer om dina anställda kan koncentrera sig på kontoret?

"Jag tror att samarbete är vägen för att skapa ännu starkare byggnader med bättre inomhusmiljöer. Att dela kunskap och specialisering är ett sätt att kombinera färdigheter och kompetenser för en bättre framtid. För varför skulle en inredningsarkitekt och en arkitekt utforma för ett annat ljud? Akustik och ljud är mer relevant än någonsin eftersom fler människor sitter på få kvadratmeter, vilket bidrar till en högre ljudnivå. I framtiden måste människor vara mer medvetna om omständigheterna.

I framtiden verkar forskning och arkitektur gå hand i hand, eftersom avsikten inom inredningsarkitektur måste ta hänsyn till användarnas behov och de långsiktiga effekterna på hur den påverkar människor. Det kan vara så att du får sämre resultat om dina anställda är mindre produktiva, blir sjuka snabbare och människor med vårdbehov helt enkelt har en högre efterfrågan på vård. Därför rekommenderar jag att inte bara titta på din byggnadsbudget i framtiden, utan också överväga aspekter som långsiktig effekt och kostnader i ett tidigt skede.

Ibland frågar jag arkitekter om de anser att akustisk design är viktig. Men nio gånger av tio är svaret inte helt självklart. Då frågar jag - varför inte? För om du gör en byggnad som baseras på data, är du bara sju år gammal när det gäller akustik.

Samarbetet mellan arkitekten och interiören är avgörande eftersom marknaden har blivit komplex och mer konkurrenskraftig där kunskap och specialisering är funktioner som kan göra skillnad. För vad du gör och hur du lyckas med din byggprocess beror på vad du har. Ofta har du olika kunder men det betyder inte att du behöver ändra din arbetsstruktur. Annars förlorar du snabbt själen i byggnaden. Vi måste hålla hög kvalitet på byggnadsmaterialen och byggnadens estetik för att säkerställa nöjda användare.”

 

Studio id+

Studio id+ är en arkitektfirma som specialiserar sig på design av hälsosamma miljöer baserat på människors erfarenhet. Med fokus på användaren och en förkärlek för inredningen designar företaget innovativa projekt baserade på medicinsk och vetenskaplig kunskap och (egen) forskning. Med ett entusiastiskt team från hjärtat av Utrecht arbetar vi dagligen med en mängd olika projekt