Hur kan rätt undertak komplettera inredningsarkitekturen?

27 november 2020

En inomhusinteriör är ofta en byggnads första intryck, och den måste skapa en iögonfallande upplevelse. Men komfort och välbefinnande är också avgörande faktorer när byggnaden inreds, så inredningsarkitektur kräver en väl avvägd balans mellan vetenskap och konst.

Ett origami-inspirerat akustiskt undertak på Llaut Palace Hotel

Med inspiration från de gamla egyptierna

Yrket inredningsarkitekt är över 100 år gammalt, och dess rötter kan spåras tillbaka till det forntida Egypten.
De inredde sina lerhem med djurhudar, enkla textilier, grafiska och andliga muralmålningar, skulpturer och målade urnor. Under hela det forntida Egypten dechiffrerar ”själahus” med ventilation, portiker, kolonner, pelargångar, fönster och dörrar ledtrådar flera egyptiska dynastiers inredningsvanor.

Romerska och grekiska civilisationer tog den egyptiska inredningsstilen vidare och lät accessoarer visa upp och lyfta fram en medborgerlig stolhet, exempelvis genom uppfinningen av offentliga byggnader med kupoltak. Grekerna arbetade med design och tog in trämöbler med invecklad elfenbens- och silverdekorationer i inredningen, medan romarna slog samman skönhet och komfort i sina hem. Dessa båda trender återspeglade välstånd och social och politisk status.

Från träpaneler till ett fokus på välbefinnande och funktionalitet

I det medeltida Europa ledde pågående globala krig till ett fokus på precision.
Medeltidens trender inbegrep sobra träpaneler, minimalistiskt och fullständigt funktionell inredning och stengolv. Inredningsarkitekturen var dov eftersom inga färger fanns och den huvudsakliga materialkällan var sten.
Med ankomsten av den franska renässansen kom ett förnyat fokus och kreativiteten inspirerade. Dåtidens arkitekter började skapa hem och rum med betydande dekorativa inslag i form av marmorgolv, trädornament och möbler i de mest exklusiva materialen.

Därefter gjorde den italienska barocken sin entré och när vi kommit fram till 1700-talet byggde inredningsarkitekturen på rokokostilen med starka influenser från asiatiskt stengods, blommönster och exotiska detaljer.

Under 1900-talet blev funktionaliteten en avgörande komponent och en snabbt växande förekomst av hemteknik i form av spisar, tvättmaskiner och TV-apparater gav nya utmaningar eftersom utrymmena inte bara kunde vara estetiska.
Rörelsen från 1930-talet till nutid har gett en mjukare villakvartersinspirerad modernistisk stil där färger och naturliga rustika element välkomnas och integreras i interiören.  Belysningen ska i detta sammanhang vara enkel och anpassad efter hemmets funktionalitet.

Inredningsarkitektur har helt och hållet handlat om att samordna byggnadens arkitektur för att återspegla de boende. Med medelklassamhällets framväxt har efterfrågan på inredningsdesign ökat. I synnerhet har de stora folkrörelserna kopplade till den industriella revolutionen gjort att byggnader och arkitektur med bättre utrymmesanvändning ökat i popularitet. Jakten på en optimerad utrymmesanvändning tillsammans med ett fokus på välbefinnande och funktionell design fortsätter att driva den utveckling och de trender vi ser i dag. 

Teknikens insteg har gjort inredningsbranschen friare. Onlinetjänster, plattformar som Pinterest och Instagram, och appar med förstärkt verklighet (AR) har fått en betydande inverkan på industrin och konsumenten, ger större transparens och har gjort avancerad inredning tillgänglig för alla människor och branscher.[1]

1/1

Låt oss komma överens om vad som ska ingå i termen ”förstklassig inredningsarkitektur”

Vad som kan anses vara lyxig inredning beror på de personliga preferenserna och vilka behov utrymmet ska tillgodose. All förstklassig inredningsarkitektur bygger dock på ett urval av element som ger komfort, kvalitet, detaljrikedom och sofistikering tillsammans med en viss wow-effekt. Nuförtiden har lyx inte nödvändigtvis med egendom att göra, utan är mer ett sinnestillstånd: en filosofi som bygger på att leva bästa möjliga liv. Stilkänslan är viktigast!

Inredningsarkitektur definieras som konsten och vetenskapen att förstärka ett utrymmes interiör för att skapa en polerad och mer estetiskt tilltalande miljö.

Termen lyx är relaterad till tillfälliga ord som glädje, skönhet, stil, komfort. Därför måste förstklassig inredningsarkitektur vara väl utförd och betona kvalitet för att skapa en känsla av ett bättre liv.

Hur kan ett undertak förbättra inredningsarkitekturens kvalitet?

När ordet ”undertak” nämns tänker vi ofta på något vitt, alldagligt och platt. Vanligtvis ses inte undertaket som en del av inredningsarkitekturen eftersom många inte tänker på att ett unikt undertak kan vara en del av inredningen.

Vanligtvis är undertaket den sista delen att ta form och får därför ofta bli vitt för att inte störa resten av inredningen. Men tänk om ett akustiskt undertak kan ge en unik karaktär på ett sätt som varken konst eller möbler klarar?

Ett undertak är en ”ovanliggande inredningsyta” och ska betraktas som ytterligare en vägg att dekorera. Det täcker rummets övre avgränsning och kan förändra utrymmets dimensioner.

En bra undertaksdesign ska dra blickar till sig och komplettera resten av inredningsarkitekturen. De moderna undertak som finns tillgängliga i dag kan göra mer än att bara tillhandahålla en intetsägande vit yta. Undertaket har inga gränser – du kan hitta undertakslösningar för att förverkliga alla upptänkliga designvisioner. Arkitekter kan leka med både form och funktion för att hitta rätt design som kompletterar byggnaden.

I dag ligger fokus på välbefinnande, komfort och hållbarhet. Rätt undertakslösning kan vara energieffektiv och dagsljusvänlig eftersom naturligt ljus kan dras in i rummet och förändra dess uttryck. Dagsljuset kan maximera ett rums komfort och användbarhet. 

Designers tänker mycket på ljus och form, men glömmer ofta ljudet. Trots detta ses akustiska produkter som en viktig del i inredningsarkitekturen. Bullerdämpning blir en alltid viktigare faktor på kontor, restauranger, skolor och vårdinrättningar.

Om du väljer rätt akustisk undertakslösning ger den ett bättre inomhusklimat med ljudkontroll, bättre möjlighet att höra tal och fantastisk ljudabsorption så att inga bullerstörningar uppstår. Dessutom kan den komplettera inredningsarkitektens vision.

När ett utrymme inreds tänker arkitekten och designern på alla små detaljer, från väggarnas färger till hur besökare kommer att uppleva rummet när de kommer in i det. Så varför inte välja ett undertak som sätter pricken över i och levererar en optimerad upplevelse av interiören?[2]  

Du kan verkligen påverka en ytas dimensioner och känsla om du använder taket som ett designelement.

Deb Barnes

DIRECTOR OF INTERIOR DESIGN PÅ HGA ARCHITECTS AND ENGINEERS

Tio tips för en förstklassig inredningsarkitektur

  1. Definiera den designstil som ska återspeglas i byggnaden
  2. Hitta det som inspirerar dig och fundera på hur det kan stärka ditt varumärke
  3. Planera utrymmet strategiskt utifrån hur kunderna uppfattar din byggnad
  4. Integrera detaljer med glamourkänsla
  5. Bygg i lager och skapa en oändlig design
  6. Utforska färger och effekter som komplement till din miljö
  7. Ljuset definierar känslan och skapar rätt atmosfär
  8. Växla upp och satsa stort – hitta element med kraftfullt uttryck
  9. Fönster kan skapa en dramatisk wow-effekt
  10. Skapa hemkänsla

Låt akustiska undertakslösningar från Rockfon bli wow-faktorn i din design

Vi tillbringar allt mer tid inomhus, och inomhusklimatet påverkar våra liv. Den trista sanningen är dock att de flesta rum lider av det vi kallar långa efterklangstider och dålig ljudkontroll. Detta betyder att ljudet hänger kvar i rummet långt efter att det producerats. Därför är undertakets kvalitet viktig att beakta i inredningsarbetet, eftersom undertaket kan skapa en friskare miljö med fantastisk ljudabsorption, och kan ge användarna integritet vare sig det handlar om kontor, utbildningslokaler eller restauranger.

Det lyckade mötet mellan stil, bekvämlighet och förstklassiga lösningar kan resultera i eleganta utrymmen. Med Rockfon kan du välja mellan olika fantastiska akustiska undertakslösningar som förstärker din design.

Vi tillhandahåller akustiska bärverk och undertaks- och vägglösningar med stenull, och erbjuder ett omfattande sortiment av undertaksplattor, bafflar, väggpaneler och öar så att du kan hitta rätt form åt din design.

Rockfons undertakslösningar skapar hållbara och vackra utrymmen som skyddar människor från buller och brandspridning och samtidigt bidrar till välbefinnandet och komforten. 

Sounds Beautiful