Designa bort avfall och föroreningar
För den byggda miljön handlar det om många saker så använd tillfället att komma igång. Det kan handla om att välja produkter med lågt miljöavtryck, produkter som inte innehåller några giftiga ämnen och som inte orsakar någon betydande belastning för miljön. Det kan också täcka utformningen av byggnaden och dess material.
De ska vara flexibla och modulära så att de enkelt kan tas isär och demonteras för att användas inom samma eller annan funktion. Det betyder att produkter lätt kan återvinnas om de inte återanvänds och ännu bättre återanvänds för att skapa material och produkter av högre värde. Det kan också relateras till innehållet i materialen och strävan efter att ha högsta möjliga återvunna innehåll vilket innebär att produkterna och systemen minskar användningen av primära resurser i syfte att inkludera så många sekundära material som möjligt.
Håll produkter och material i användning
Den andra handlar om att hålla produkter, komponenter och material på sitt högsta värde och i användning. Denna aspekt berör två nyckelaspekter: hållbarhet och långvarig livscykel.
Byggmaterialens hållbarhet i den byggda miljön täcker vikten av att välja material och produkter med en långvarig prestanda. Den ska inte försämras, behöver underhållas eller bytas ut. Om en produkt är hållbar förbrukar den mindre energi och är mer lönsam för byggnaden.
En lång livscykel täcker materialens livslängdsalternativ. Det är mycket viktigt att välja material som lätt kan återvinnas om de inte återanvänds eller ännu hellre - upcyclas för att skapa material och produkter av högre värde. När man tittar på innehållet i materialen är det viktigt att se till att de valda produkterna har högsta möjliga återvunna innehåll för att minimera användningen av primära resurser.
Fördelarna med den här metoden är att du kommer att lyckas minska CO2-utsläppen från återtillverkning, minska resursbehovet och energi-användningen. En betydande fördel är också när det gäller kostnader eftersom du inte behöver ta hänsyn till några reparations- eller renoverings-kostnader eller kostnaden för råmaterial.
Återskapa naturliga system
Den tredje och sista aspekten handlar om att återskapa naturliga system. Det kan vara så att du skapar och designar byggnader som är passiva och bioklimatiga, där designen ska sträva efter att vara "biofilisk" för att säkerställa de boendes välbefinnande.
Inspirerad av Edward O. Wilsons hypotes att människor har ett inneboende behov av naturen, försöker Biophilic Design att förbättra vår koppling till den naturliga miljön. Biofil design införlivar naturliga element i arbetsplatsdesign som kan inkludera: tillgång till naturligt ljus, naturliga färger, mönster och texturer. I det sammanhanget är det viktigt att välja material som förstärker det naturliga ljuset och säkerställer god akustik och inomhusförhållanden. Återskapande av naturliga system kan också vara andra saker som hur produkten återgår till miljön i slutet av sin livstid.
Varför är det viktigt?
Det har aldrig varit viktigare att designa byggnader för den cirkulära ekonomin. Och byggindustrin avleder 1-2 miljarder ton avfall, eller en tredjedel av det totala avfallet i världen, till deponi, och det är något vi måste ta på allvar.
Vi handlar alla om den cirkulära ekonomin och att minimera utsläppen och slöseriet från den modell som är vanlig i byggbranschen. Våra akustiska lösningar består av allt mellan 29 % upp till 64 % av återvunnet material och vi använder inga knappa resurser.
Efter installationen kan vi samla in och återvinna avskärningarna och när det är dags att ta bort våra bärverk och akustikundertaksskivor kan vi göra det också. Vi förvandlar våra produkter till nya hållbara lösningar om och om igen utan att påverka kvaliteten eller växla ner dem till andra produkter med lägre värde.
Vad är det som gör Rockfons produkter cirkulära?
Genom att titta på föregående definition från Ellen Mac Arthur kan vi säga att vi uppfyller alla tre kriterierna för en cirkulär produkt.
Vi designar ut avfall och föroreningar under hela livscykeln för stenull, vi håller produkten i bruk under lång tid och vi regenererar naturliga system
Under tillverkningen återvinner vi avfall från andra industrier och skapar värde, vilket förhindrar att dessa material skickas till deponi. Våra stenullsprodukter är tillverkade av upp till 50 % återvunnet material. Dessutom använder vi inga knappa resurser eller avleder inte några skrämmande resurser från andra industrier och ingen av våra fabriker skickar stenullsavfall till deponi. Basalt är en outtömlig råvara: varje år producerar jorden 38 000 gånger mer vulkaniskt berg än vad ROCKWOOL använder på ett år.
Under installationen erbjuder vi chansen att återvinna stenullsavfallet genom att leverera det tillbaka till våra fabriker. På så sätt stannar produkten kvar i byggnaden under en lång livslängd och behåller samma tekniska egenskaper och funktioner som den dag du installerade den.
Stenullsplattor och bärverk kan återanvändas och har därför en andra eller tredje livscykel. Under sin livslängd kan akustiklösningar av stenull enkelt demonteras och kan återvinnas om och om igen utan försämring av dess kvalitet och inte till exempel växlas ner till andra produkter med lägre värde.
På Rockfon håller vi kretsen stängd eftersom vi erbjuder en återvinnings-tjänst i många europeiska länder där vi har verksamhet. Vi stöttar våra kunder genom att ta tillbaka våra takplattor till våra etablerade partnerskap med avfallshanteringsföretag. Hos oss får du en hållbar partner. Vi kommer att återvinna det om och om igen för att skapa hållbara byggnader som är mer effektiva, hälsosamma och hållbara.
Ladda ner vår återvinningsbroschyr
Ladda ner vårt faktablad om cirkulära undertaksskivor av stenull
Källor:
(1) OECD, Working party on resource productivity and waste: a policy study on the sustainable use of construction materials (2015) p. 4)
(2) p. 14; International Resource Panel, The weight of cities (2018)
(3) World Bank, What a waste: a global review of solid waste management (2012) p. 16
(4) Ellen MacArthur Foundation, Towards the circular economy (2013) p. 16; M. Honicet et al., Data- and stakeholder-management framework for the implementation of BIM-based material passports, Journal of Building Engineering (2019) ).