Akustisk design påverkar inredningsarkitektur

28 juni 2021

Under lång tid har inredningsarkitektur nästan enbart handlat om estetik. Men nu söker designers och inredningsarkitekter efter moderna designlösningar som också ger akustisk komfort. Att optimera akustiken i inomhusmiljöer är inget nytt - men kan ge betydande konkurrensfördelar.

Rockfon Mono Acoustic hos Infor Polska Sp. Z o.o. office HQ

Akustisk design handlar om att reglera ljud

Moderna byggnader och inredning ser ut och känns annorlunda än tidigare. Nu behöver de också utvecklas och vara annorlunda. Modern design släpper in mer naturligt ljus och värme i byggnaderna eftersom de ofta har glasfasader, högt i tak och låga mellanväggar, men har också ofta bättre ljudmiljöer.

Ett av de mer kraftfulla verktygen i livet är ljud. Det är ljudens vibrationer som vi kan höra och som i högsta grad påverkar våra känslor, vårt välbefinnande och vår attityd. Ljud ger oss ledtrådar om hur en plats eller ett utrymme upplevs av användare eftersom det avslöjar ett rums, eller en byggnads egenskaper och därmed komfort.

Akustisk design handlar om att reglera ljud för att skapa akustisk komfort. Olika miljöer har olika akustik och byggnadstypen påverkar hur akustiken kan optimeras och vilket slutresultat man vill uppnå.

Olika segment behöver skräddarsydd akustisk design

På sjukhus bidrar akustisk design till att minimera sömnstörningar och underlätta återhämtningen genom att dämpa buller. På kontor där många människor ofta arbetar i stora öppna kontorslandskap ligger fokus på att man ska kunna föra ett privat samtal och dämpa oönskat buller. I skolor behöver den stödja flexibla och anpassningsbara klassrum.

Hitta rätt akustikprodukt genom att filtrera bland vårt stora utbud av designlösningar för undertak och väggar för alla typer av byggnader. Gå till produktsidorna.

Finjustera inredningen med bekväm akustik

Trenden handlar om hur design och inredning kan optimera akustiken. Det blir allt viktigare och trenden växer. Byggnadscertifieringssystem som t.ex. LEED® v4 har gjort det mer lättare att titta på hur designlösningar kan förbättra ljudbilden i miljön.

Akustikens prestanda bestäms inte bara av hur den påverkar dem som befinner sig i en viss miljö utan även fastighetsägare, hyresgäster, arkitekter och inredare ser fördelen. Idag strävar man mot ett mer hållbart sätt att bygga, där byggnadens prestanda också har något att tillföra. Bullerkontroll påverkar en byggnads prestanda och därmed dess attraktion för potentiella ägare, köpare och hyresgäster.

Olika typer av ljuddämpande produkter blir mer och mer vanliga i designlösningar eftersom de blir allt mer efterfrågade, mer sofistikerade och mer anpassade efter olika ändamål. Kunskapen om akustik inom inredning byggs på och akustisk design integreras bättre i interiöra layouter.

Hur akustik påverkar inredningen

Eftersom ljud har en så stor inverkan på vårt välbefinnande bör varje utrymme optimeras när det gäller akustisk eftersom ljud kan verka oerhört störande. Det finns flera metoder för att komma igång, men en är att utföra en ordentlig ljudmätning. Akustik är ett kraftfullt verktyg när man skapar inredningsdesign och det har blivit en del av den tidiga designfasen, eftersom designers och arkitekter helt enkelt funderar på "Var rör sig människorna och vad behövs för att få dem att känna sig mer bekväma när de interagerar där?"

Akustiken i ett rum bör beaktas och utformas i samklang med inredningen. Eftersom det är en integrerad del av interiören kan du skapa rätt akustisk design för just ditt utrymme. Behovet av bra akustik är nu en oumbärlig del av inredningen eftersom det alltid finns ett behov av områden där människor kan tala och interagera med varandra, vilket man uppnår genom bullerkontroll i varje utrymme och rum där det behövs.

Varför välja att implementera akustiska undertak och väggabsorbenter?

Att välja att installera akustiska undertak är ett steg mot en ny värld med en bättre inomhusmiljö som är mer hållbar. Det är viktigt att materialen håller hög kvalitet och den akustiska designen ska passa med den övriga inredningen. Ljudabsorberande material kontrollerar buller, sänker efterklangstiden och skapar utrymmen som låter lika bra som de ser ut. Kontakta oss gärna för att diskutera hur våra produkter kan erbjuda rätt akustisk design i ditt nästa projekt.