Skapa perfekta ljudförhållanden med ljudabsorberande väggpaneler

27 oktober 2021

Den minimalistiska stilen på dagens kontor och skolor med stora, öppna ytor, rustikt utseende och många hårda ytor spelar en betydande roll för inredningen. Många märker av en sämre akustik med mer buller, vilket ger en försämrad inomhusmiljö med dålig akustik. Därför är design, god akustik och hög kvalitet viktiga parametrar och det är här som akustiska förbättringar med hjälp av ljudabsorberande väggpaneler kommer in i bilden.

Article illustration, Rockfon, happiness at the workspace, Office

Minska bullernivån och förbättra ljudet med noggrann design

Har du svårt att höra vad folk säger? Dålig akustik är ett stort problem i många rum och en vägg med akustikpaneler och ett akustiskt undertak av mineralull rekommenderas för att du ska kunna skapa akustiskt välbefinnande för dig själv och människorna omkring dig. Detta ger goda arbetsvillkor och bullerdämpning.

Ljud består av vågor, och när ljudet träffar en hård yta reflekteras det tillbaka in i rummet, vilket skapar en lång efterklangstid. Därför är det viktigt att dämpa ljudet. Våra akustiska väggpaneler bryter ner och absorberar ljudvågorna när de träffar mineralullen. Därför reflekteras ljudet inte tillbaka in i rummet, vilket i slutändan eliminerar buller och efterklang.

Slagtåliga akustiska väggpaneler

Vi erbjuder akustikpaneler av hög kvalitet till väggarna, där både hög ljudabsorption och slagtålighet är avgörande. Väggpanelerna är idealiska i miljöer som till exempel skolor och idrottshallar där det både finns behov av ljudabsorption och risk för fysisk påverkan. Våra populära akustikpaneler Rockfon Samson och Rockfon VertiQ är båda slagtåliga och ger en bättre akustik genom avsevärda förbättingar av efterklangstiden.

Rockfon Samson består av slagtåliga, ljuddämpande väggpaneler för skolor och idrottshallar som tack vare ett ytskikt med en speciell vävd yta ger extra stöt- och slagtålighet. Rockfon Samson har även hög ljudabsorption och brandklass A1.

Rockfon VertiQ är en attraktiv och mycket  absorberande akustisk väggpanel som verkligen dämpar ljudet. Väggpanelerna levereras med ett stort antal olika kantlösningar, färger och tryck med möjlighet att designa en helt egen väggpanel.

Installation system, System Eclipse, grey background,  image for RFN product page
Video

Rockfon® System Eclipse Wall™ | Direkte montage af akustikplader på vægge

Frihet och akustisk komfort med Rockfon Eclipse akustiska väggpaneler

De populära akustikpanelerna Rockfon Eclipse är en del av det mycket populära Rockfon Eclipse sortimentet. Rockfon Eclipse akustikpaneler kännetecknas av en slät, matt och supervit yta som matchar inredningen på kontor och skolor. Väggpanelerna är ramlösa och har en rak kant som passar den vita ytan och som harmoniserar perfekt med inredningen vid nybyggnationer och renoveringsprojekt.

Våra akustikpaneler i serien finns i 2 varianter som ger dig möjlighet att montera dem med en distans på 15 mm eller 65 mm från väggen, så att du enkelt kan skapa kreativa och unika lösningar med olika montage och varianter. Detta ger väggen en modern och komplex estetisk elegans. Rockfon Eclipse panelerna monteras direkt på väggen och fästet skruvas fast direekt i väggen på väggpanelens baksida. Rockfon Eclipse är en högpresterande akustikpanel som förbättrar rumsakustiken, eliminerar buller och samtidigt förhöjer rumsuttrycket med stilren design. Resultatet är ett rent nöje för dina öron.

The Netherlands, Silvolde, Woonzorgcentrum De Schuylenburgh Azora, Fleurbaaij Totaalafbouw, Health, Reception, Corridor, Rockfon Eclipse Wall, Be-edge, 1160x1160, white

Akustikpaneler med kort leveranstid och smidig montering

Rockfon Eclipse väggpaneler finns i lager och därför är leveranstiden kort. I kombination med enkel montering, vid vilken monteringsbeslaget fästs i väggen med skruvar, tar det inte lång tid att få panelen på plats. Vi rekommenderar er att kontakta lokala hantverkare som kan hjälpa till med professionell montering av akustikpanelen på din vägg för en förstklassig akustik.

Dämpa ljudnivåerna  på restauranger

Väggpaneler är det självklara valet för restauranger som vill erbjuda en större upplevelse utan buller och stök, och där gästerna ska kunna njuta av maten i lugn och ro och samtidigt kunna ha ett personligt samtal. Många restauranger arbetar med rustika uttryck i stora lokaler, och då gäller det att förbättra ljudet. Med snabb och enkel installation slipper du stänga restaurangen under monteringen, men ändå kan ljudet förbättras avsevärt tack vare väggpanelernas goda akustiska egenskaper.

Läs mer om hur du kan förbättra akustiken på restauranger i vår broschyr.

The Netherlands, Silvolde, Woonzorgcentrum De Schuylenburgh Azora, Fleurbaaij Totaalafbouw, Health, Reception, Corridor, Rockfon Eclipse Wall, Be-edge, 1160x1160, white

Väggpaneler bör motsvara 20 % av takytan

Vi kan varken se eller röra vid akustiken i ett rum, men vi märker tydligt när vi är i ett rum med dålig akustik. Vi kan inte koncentrera oss, vårt välbefinnande minskar, vår förmåga att ta in information blir dålig och i värsta fall riskerar vi att bli sjuka. Det är därför det är så viktigt att eliminera buller genom att absorbera ljudet, så att vi kan skapa bra miljöer för människor.

För att optimera akustiken i det enskilda rummet rekommenderas att en vägg kläs med ljuddämpande material som akustikpaneler motsvarande cirka 20 % av rummets yta. Självklart ska man också använda taket till att förbättra akustiken med hjälp av akustiska undertaksskivor av stenull. Se vårt stora sortiment av lösningar för ditt undertak här.

Mikkeller - Taipei,China,Taipei,Keng Yu Design Office,Rockfon Eclipse,B-edge,1160mmx1160mm,white

Är akustikpaneler det samma som väggabsorbenter?

Ja, kärt barn har många namn. Alla Rockfons produkter inom väggabsorbenter eller väggpaneler är akustikpaneler av stenull för väggar. Akustikpanaler för väggar kan användas både som komplement till ett akustikundertak, eller som en lösning där akustikundertak inte är ett alternativ. Det kan vara ett rum som är öppet upp till bjälklaget, eller undertak med för många tekniska installationer eller rör. Prata med din Rockfonspecialist och få hjälp att hitta just den lösning för undertak och väggar som passar din inredning för bra akustik och en god inomhusmiljö.

Boka ett möte med oss

Behöver du mer information om akustik, undertak- och vägglösningar, inomhusmiljö, trender, hållbarhet inom byggbranschen eller har du ett specifikt projekt du behöver råd kring? Kontakta då vår kundtjänst i dag eller boka ett möte med oss ​​– det kan vara allt från 15 minuter med några snabba frågor, eller ett entimmesmöte med flera kolleger. Fyll i formuläret här.