Unik ljusdiffusion genom glastaket

Lysgården är en av världens mest moderna och innovativa kontorsbyggnader med sin ovanliga design. Det är en del av distriktet Sluppen i Trondheim, kallat Nya Trondheim. Distriktet kopplar samman teknik och industri, och fokus ligger på framtidens byggnader. Totalt svävar cirka 6000 Rockfonbafflar ner i de luftiga och ljusa rummen i Lysgården. Deras precisa upphängning skapar en unik atmosfär. Bafflarna fungerar nästan som solgardiner och delar upp ljuset i små solremsor och skuggar, vilket ger samma effekt som löv från trädtopparna i en skog. Utöver den unika installationen, reducerar bafflarna buller och efterklang och ger en fantastisk ljudmiljö.

Ljuset i kombination med allt glas är ett dominerande uttryck i denna iögonfallande byggnad. Byggnaden har sex våningar och varje kontorsnivå har flexibiliteten att kunna anpassa interiören till olika lösningar, för att passa från allt från 80 till 180 arbetsytor.

Tusentals bafflar ger WOW-effekt

Byggnaden är ett samarbete mellan Kjeldsberg AS och Veidekke Eiendom och hyresgästerna är Veidekke, Sweco, DNV GL och Kinly.
Målet för Lysgården var att vara en av världens mest moderna kontorsbyggnader med all teknik tillgänglig från Siemens apptjänster. Huvudkonceptet bakom projektet är att använda modern teknik för att spara energi. Lysgården har extrema kvaliteter när det gäller arkitektur, materialval och tekniska lösningar från Siemens.
Hjälpen från appen möjliggör kontroll över entré, ljus och temperatur samt bokning av mötesrum.

Den spektakulära cafeterian genererar en “wow-effekt”. Men viktigast av allt, det här är en byggnad där människor mår bra och trivs.

För arkitekten Kjell Bertelsen på HUS Arkitekter har det varit viktigt att skapa bra arbetsutrymmen med mycket dagsljus. Det finns också mycket exponerad betong i både väggar och tak, vilket förutom ett snyggt visuellt uttryck också ger en mer stabil temperatur och en bättre inomhusmiljö. Resultatet är en effektiv och elegant byggnad som sticker ut som ett landmärke.

Ett hållbart val för framtiden

Systemet med de många ljuddämpande bafflarna som hänger överallt är gjord med exakt precision. Det skapar ett tydligt mönster med ett unikt ljust infall. Ambitionen var att söka nya sätt att skapa behagliga lokaler, och de tusentals Rockfonbafflarna svävar under glastaket som solfångare med samma effekt som löv från trädtopparna i en ljus skog.

Byggnaden kan skryta med att vara miljöcertifierat som ett passivhus med en BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) Utmärkt certifiering. Certifieringen erhölls eftersom Lysgården använder helt ny teknik för att bli världens modernaste kontorsbyggnad.

Låt oss prata om ljudabsorption

De cirka 6 000 akustiska bafflarna som hängda från taket ger Lysgården en exceptionellt bra ljudabsorption, vilket är centralt för kontorslandskap med öppen planlösning. De minskar buller från kollegor och fyller utrymmet, vilket skapar en behglig ljudmiljö.
De minskar buller från kollegor och sänker efterklangen, vilket ger en bekväm och hälsosam inomhusmiljö.

Tack vare kombinationen av fantastisk estetik och teknisk prestanda är bafflarna perfekta för moderna kontorsbyggnader. I Lysgården installeras Rockfon Contour® bafflar i de öppna kontoren och Rockfon Multiflex Bafflar i atriumet. Det skapade en perfekta harmoni mellan ett minimalistiskt intryck och designfrihet.

Rockfon Multiflex Baffle har ersatts av Rockfon® Industrial ™
Baffle.

Lysgården

Sluppenvegen 19
7037 Trondheim
Norge

NO, Lysgården, Trondheim, HUS Arkitekter, Office, Rockfon Multiflex Baffle, 300x2400, White

Video Lysgården, kontorsbyggnad i Trondheim

Kontorsbyggnaden Lysgården i Trondheim har prioriterat bra akustik, bättre inomhusmiljö och en bra arbetsmiljö. Se den imponerande akustiska designen här.

Bafflarna skapar solskydd genom glastaket, vilket ger en verkligt unik ljusupplevelse.

Kjell Bertelsen

Arkitekt, HUS Arkitekter
1/12

Lysgården, Norge

Land:Trondheim, Norge, Norge
Arkitekt:HUS Arkitekter
Undertaksentreprenör:Valtec
Fotograf:Erik Burås
Produkter:Rockfon Contour®
Modulstorlek:1200 x 300

Relaterade referensprojekt