Rockfon bafflar i framtidens kontorsbyggnad

På Lysgården hänger bafflarna överallt. Den exakta upphängningen skapar ett tydlig mönster med ett helt unikt ljus. Ambitionen bakom Lysgården i Trondheim var att skapa världens mest moderna kontorsbyggnad. Tusentals bafflar från Rockfon svävar under glastaket som solskydd med samma effekt som trädkronorna i en ljus skog. Lysgården i Trondheim är en kontorsbyggnad långt över det vanliga. Byggnaden är både miljöcertifierad som ett passivhus, BREEAM Excellent certifierad och använder helt ny teknik med ambitionen att vara världens mest moderna kontorsbyggnad. Med sex våningar om 1850 m2 vardera är det också en mycket stor kontorsbyggnad med hundratals dagliga användare. Bakom bygget står Kjeldsberg AS i samarbete med Veidekke Eiendom och bland hyresgästerna finns företag som Veidekke, Sweco och DNV GL.

Minimalistisk akustisk design

Rockfon bafflar har valts i detta projekt som ett alternativ till traditionella modulundertak. Totalt svävar cirka 6000 bafflar i de luftiga och ljusa lokalerna. Bafflarna säkerställer god ljudabsorption, vilket är viktigt i ett öppet kontorslandskap. De ger en bra akustik eftersom de minskar buller och efterklang och det i sin tur bidrar till en bra inomhusmiljö.

Tack vare kombinationen av god estetik och teknisk prestanda är bafflarna optimala för moderna kontorsbyggnader. I Lysgården har man monterat bafflarna med ett minimalistiskt utseende och stor designfrihet. Bafflar är en bra lösning eftersom de är flexibla och enkla att integrera i byggnadens design. De kan också användas som dekorativa element - som här på Lysgården, där de blir som en konstinstallation.

Helt unik upplevelse

För Kjell Bertelsen som är arkitekt och partner på HUS Arkitekter i Trondheim som designat byggnaden är bafflar den optimala lösningen i denna typ av projekt. ""Vi har goda erfarenheter med bafflar och har använt dem i projektet  Stålgården som ligger i närheten av Lysgården. Därför valde vi att använda en liknande lösning i Lysgården. Rockfon har varit flexibla och tillmötesgående. Vi ville kunna vrida och vända på baffflarna för att kunna stoppa ljudet från flera riktningar, vilket gynnar både estetik och akustik. Dessutom har Rockfon inga metallramar runt bafflarna och vi är mycket nöjda med resultatet. Bafflarna fungerar som ett solskydd under glastaket, vilket ger en helt unik ljusupplevelse. De små strimmorna av sol och skugga ger samma effekt som om rummet var täckt av ett lövtak. Det ger en spännande och underbar upplevelse."" avslutar Kjell Bertelsen.

Lysgården

Sluppenvegen 19
7037 Trondheim
Norge

NO, Lysgården, Trondheim, HUS Arkitekter, Office, Rockfon Multiflex Baffle, 300x2400, White
Video

Video Lysgården, kontorsbyggnad i Trondheim

Kontorsbyggnaden Lysgården i Trondheim har prioriterat bra akustik, bättre inomhusmiljö och en bra arbetsmiljö. Se den imponerande akustiska designen här.

Bafflarna fungerar som ett solskydd under glastaket, vilket ger en helt unik ljusupplevelse.

Kjell Bertelsen

Arkitekt, Hus Arkitekter
Produkt i bilden:

Rockfon Multiflex Baffle, 2400 x 300

Produkt i bilden:

Rockfon Multiflex Baffle, 2400 x 300

Produkt i bilden: Rockfon Contour®, 1200 x 300
Produkt i bilden:

Rockfon Multiflex Baffle, 2400 x 300

Produkt i bilden: Rockfon Contour®, 1200 x 300
Produkt i bilden:

Rockfon Multiflex Baffle, 2400 x 300

Produkt i bilden:

Rockfon Multiflex Baffle, 2400 x 300

Produkt i bilden:

Rockfon Multiflex Baffle, 2400 x 300

Lysgården, Trondheim

Land:Trondheim, Norway
Arkitekt:HUS Arkitekter
Undertaksentreprenör:Valtec
Fotograf:Erik Burås
Produkter:Rockfon Contour®
Modulstorlek:1200 x 300

Relaterade referensprojekt