Naturkraft, som är en naturpark, bjuder in besökare till att lära sig om naturens krafter. En av huvudattraktionerna är ett besök på de tre sfärerna, där dramatiska videor visar ett antal naturfenomen - därför ställs stora krav på kvaliteten när det gäller att säkerställa bästa möjliga akustik. Faktum är att dessa attraktioner är så populära att de är den största attraktionen för Naturkraft.

Naturkraft öppnade sina dörrar för allmänheten den 4 juni 2020 med en invigning av Kronprinsessan Mary. Thøgersen & Stouby, designarkitekterna i projektet, ville se till att centret kan vara öppet året runt, så att det finns både inomhus- och utomhusattraktioner där besökare kan lära sig om naturens krafter. Jens Erik Thøgersen, partner på Thøgersen & Stouby, säger ”Naturen är i fokus överallt, både inom- och utomhus, så att människor kan besöka centret året runt. Vi har byggt en ring runt mitten med nivåskillnader på tre och tolv meter i höjd. Härifrån kan du se ut över landskapet och Ringkøbing Fjord. Inbyggd i ringen är huvudbyggnaden, där du kommer att hälsas av de tre upplevelse-sfärerna som gästerna kan besöka för att lära sig mer om naturen.”

Färger och akustik spelar en avgörande roll i upplevelsen

När du går in i en av de tre sfärerna hälsas du både av ljud och ett visuellt språk. Kortfilmer projiceras i taket och visar olika naturfenomen. För att skapa den kvalitetsupplevelse som arkitekterna och Naturkraft ville erbjuda gästerna, måste de tre sfärerna byggas upp av högkvalitativa byggmaterial. ”Den runda formen innebär att ljudet skickas i alla riktningar med stor efterklang. Därför var vi tvungna att se till att vi reglerade ljudet utanför sfären och att vi också hade bra ljudabsorption inuti sfären. Samtidigt ville vi också projicera en film i taket på kupolen, vilket innebar att vi var tvungna att ha rätt färger inuti kupolen för att skapa rätt atmosfär. För att uppnå detta valde vi att använda akustiska undertaksskivor från Rockfon eftersom de uppfyllde alla våra krav. Efter att ha testat flera av Rockfon Color-all®-skivorna valde vi två gråtoner: betong och antracit, vilket gav en fin mörk kontrast och samtidigt återgav det vi ville projicera i taket på ett perfekt sätt, säger Jens Erik Thøgersen.

Naturkraft

Naturparken 10
6950 Ringkøbing
Danmark

1/1

Optimal ljuddämpning i runda former

Förutom att uppfylla kraven för akustik och projicera bilder, var det också viktigt att undertaksskivorna kunde anpassas till sfärernas cirkulära form. Bo Jørgensen, projektkonsulent hos Rockfon, säger: ”Projektet har varit ovanligt eftersom det inte är ett så speciellt undertaksprojekt. Hela insidan av kupolen skulle täckas med absorbenter. Den akustiska lösningen Rockfon Color-all ger optimal ljudabsorption och de akustiska skivorna Rockfon Color-all finns i exakt den färg du vill ha. För detta projekt gjordes undertaksskivorna i specialdimensioner som blir mindre och mindre ju längre de kommer upp i sfären. Nu har vi ett rum där väggar och tak ser bra ut och med akustikreglering, så att användaren får en fantastisk upplevelse när de besöker Naturkraft.

1/7

Naturkraft

Land:Ringkøbing, Danmark
Arkitekt:Thøgersen & Stouby and landscape architect SLA
Entreprenör:Bo Jørgensen
Undertaksentreprenör:Realdania project
Fotograf:Svend Christensen
Produkter:Rockfon Color-all®
Kant:A

Relaterade fallstudier