Akustik och inredningsdesign påverkar restaurangupplevelsen

30 juli 2019

9 av 10 personer säger att en för hög ljudnivå är det största problemet när man äter ute. Buller påverkar atmosfären, men också smaken. Detta bör beaktas vid utformningen av en restaurang.

Så här påverkar akustisk design restaurangupplevelsen

Ljudets inverkan på smaken

När du går ut och äter på en restaurang är det inte enbart för maten, utan också för själva upplevelsen och därmed också ljudet. Vetenskaplig forskning visar att akustik, bakgrundsmusik och ljudnivåer inte bara påverkar atmosfären utan också hur vi upplever det vi äter och dricker. Det finns en samverkan mellan örat och näsan som kan förklara hur och varför buller påverkar våra smaklökar.

Till exempel sägs klassisk musik förbättra den upplevda kvaliteten på mat och dryck. Höga toner kan öka sötman, medans låga toner framhäver bitterhet. Å andra sidan kan ljud också minska smaken och högt bakgrundsbrus kan påverka vår smak negativt. Så när man utformar en restaurang och inredningen av densamma är det viktigt att hitta rätt balans mellan atmosfär och akustik. Det betyder inte bara att justera spellistan eller att vrida upp eller ned volymen.

Öppna kök och hårda ytor

I den moderna trenden för restauranginredning är det en riktig utmaning för arkitekter att skapa rätt akustik. Hårda ytor och öppna kök får ljud att studsa längs golv, tak och väggar. Det påverkar bullernivåerna och människors komfort. Material med god ljudabsorption blir därför avgörande.

Hur mycket ljud som absorberas bestäms av rummets utformning och de material som används. Om du väljer kvalitetsundertak och estetiska, akustiska väggpaneler kan det bidra till att gästerna att slappnar av och njuter maximalt av maten under en längre tid och ... inte minst de vill komma tillbaka.

Restaurang Palægade i Köpenhamn valde t.ex. det minimalistiska Charcoal Rockfon Color-all® X-edge-taket för att utforma ett tak med nästan helt utan skarvar. Det ljudabsorberande akustiska undertaket och den valda färgen var ett medvetet val för att skapa en avslappnad och bekväm middagsatmosfär för gästerna. En smakfull lösning i alla bemärkelser.

Var artikeln intressant? Kontakta oss och ta reda på hur Rockfon kan hjälpa dig att skapa rätt restaurangupplevelse.