Musik på spinningpass - inte alltid musik för dina öron!

3 mars 2020

Musik är en del av vårt liv, vi kan njuta av det ensamma eller tillsammans med andra människor i allmänna utrymmen som konserthus och gym. Musik kan påverka vårt humör positivt och kan återskapa gamla minnen, men hur kan man njuta av det utan att riskera hörselskador?

Fitnessrum i ett idrottscenter

Sartrouville, Frankrike

World Hearing Day

3:e mars varje år är det World Hearing Day, för att öka medvetenheten om hur man kan förhindra dövhet och hörselnedsättning och främja öron- och hörselvård över hela världen [1].

Jag skulle säga att ett bra sätt att börja är att skapa och designa hjärtträningspass (som spinning) som är hälsosamma för hela människokroppen, inklusive vår hörsel!

Musik eller förstärkt ljud finns i vår vardag. När vi lyssnar förväntar vi oss ständigt harmonier, melodier och rytmer i låtar som påverkar våra känslor och sinnen. Att lyssna på en favoritlåt kan göra oss glada, det kan förbättra filmen vi ser på bio eller ge oss ett lyft när vi kör ett spinningpass. För det mesta får det oss att må bra men det kan också vara farligt. Vår hörsel är mycket känslig. Om du lyssnar på hög musik för länge kan det leda till hörselskador.

Spinningpass: en ansträngande hörselövning

Varje vecka försöker jag gå till mitt gym för att göra några övningar. Men den här veckan bestämde jag mig för att skruva upp det lite mer och prova något annat: spinning. Jag måste medge att det var en ansträngande upplevelse. Men inte bara för min kropp utan också för mina öron. Jag blev chockad över hur hög musiken var och hur mycket instruktören gjorde sitt bästa för att skrika i mikrofonen på headsetet för att se till att alla kunde följa med.

Jag mätte bullernivåerna i decibel med några appar på min smartphone och det var i genomsnitt 92 decibel. Spinningpass finns på nästan alla fitnesscenter, idrottsanläggningar och gym.

  • En session varar normalt 50-60 minuter och leds av en instruktör som guidar alla tillsammans med engagerande musik.
  • Spinning är en kardiovaskulär aktivitet som hjälper till att minska risken för hjärtinfarkt, högt kolesterol, högt blodtryck och ökar lungkapaciteten [2] [3].
  • Hälsovården rekommenderar 150 minuters konditionsträning per vecka för att minska hälsoriskerna [4].
1/1

Men hur är det med hörselskador? Allt beror på hur länge du utsätts för en viss ljudnivå. Med de 92 dB som jag uppmätte, var det fortfarande säkert för mig med en maximal exponering i cirka 1,5 timme [4]. Så uppenbarligen hade jag tur, med tanke på att en forskning från USA uppmätte maximalt 116,7 dB bland 17 slumpmässiga spinningklasser! Dessutom tillbringades i genomsnitt 32 minuter vid> 100 dB [5]. Vet man att den maximala exponeringstiden för 100 dB är 15 minuter [5], kan vi dra slutsatsen att deltagarna på dessa spinningpass fick någon form av hörselskador som t.ex. bullerinducerad hörselnedsättning (NIHL). NIHL är, efter åldersrelaterad hörselnedsättning [6], den näst vanligaste orsaken till permanent hörselnedsättning.

Instruktörerna löper ännu större risk till att få hörselnedsättningar. Forskning visar faktiskt att instruktörer som undervisar på två eller flera pass med hög intensitet per dag riskerar hörselskador [7]. Tyvärr, för dessa spinninginstruktörer, är hälsoriskerna inte enbart relaterade till hörseln. Att höja sin röst för att alla i rummet skall höra, att behöva skrika på grund av alltför hög musik kan orsaka allvarliga röstskador.

Fråga ditt inre öra 

Varför måste musiken vara så hög att den skadar vår hörsel och påverkar vårt välbefinnande? Kan vi inte bara sänka volymen, bära öronproppar eller förbättra akustiken i rummet? Svaret är inte så enkelt på grund av det faktum att vi helt enkelt gillar hög musik. Tydligen borde vi skylla på vår sacculus. Ett team ledt av psykolog Neil Todd, från University of Manchester, har upptäckt att sacculus, som är en del av vårt inre öra, släpper endorfiner när det stimuleras av hög musik. Sacculus gillar som exempel låga frekvenser musikaliska beats (bas) över 90 decibel [9] särskilt mycket. En annan forskning som gjordes av Institutionen för talpatologi och audiologi vid University of the Witwatersrand i Johannesburg [10] visar oss vilken bullernivå vi gillar mest när vi tränar. Här är några resultat om musikvolymer på gymmet:

  • 80 dB: för lågt (52%) tråkigt (38%)
  • 85 dB: lagom (75%) trevligt (66%)
  • 90 dB: lagom (74%) trevligt (76%)
  • 95 dB: för högt (33%) trevligt (57%)

Så en skillnad på 5 decibel har en enorm inverkan. Det låter inte så mycket, men det märks tydligt.

Hur sänker jag ljudnivån?

Att minska ljudnivåerna är enkelt om man monterar ljudabsorberande material i rummet. För det mesta är materialen som används i ett spinningrum hårda, plana och släta ytor som speglarna på väggen eller betongtaket eller plastgolvet som bara reflekterar alla ljudvågorna. När man förbättra rumsakustiken genom att minska efterklangstiden sänker man ljudnivån och förbättrar också deltagarnas talförståelse, dvs det blir lättare att höra instruktören. I Nederländerna finns det en tydlig riktlinje som kallas ”Riktlinjer för tillgänglighet i inomhus idrottsanläggningar” [11] med ett kapitel som helt är tillägnat lokaler för: fitness, aerobics, spinning och kampsport (kapitel 5.3, s. 52). När det gäller rumsakustiken anger riktlinjen att den genomsnittliga efterklangstiden ska vara 0,60-0,80 sekunder (125Hz-4000Hz). Det är fortfarande bara riktlinjer men det är alltid en början.

 
Källor

[1]  Wilson WJ, Herbstein N, The Role of Music Intensity in Aerobics: Implications for Hearing Conservation, Journal of the American Academy of Audiology, volume 14, Number 1, 2003

[2]  Nystoriak MA, Bhatnagar A. Cardiovascular Effects and Benefits of Exercise. Front Cardiovasc Med. 2018;5:135. Published 2018 Sep 28. doi:10.3389/fcvm.2018.00135

[3]  Jang-Gun Yoon, Seok-Hee Kim, Hyun-Seung Rhyu. Effects of 16-week spinning and bicycle exercise on body composition, physical fitness and blood variables of middle school students. Journal of Exercise Rehabilitation 2017;13(4):400-404

[4]  Piercy KL, Troiano RP, Ballard RM, et al. The Physical Activity Guidelines for Americans. JAMA. 2018;320(19):2020-2028. doi:10.1001/jama.2018.14854

[5]  Noise Exposure - Permissible Level and Duration. 

[6]  Sinha et al., Cycling Exercise Classes May Be Bad for Your (Hearing), The Laryngoscope. The American Laryngological, Rhinological and Otological Society Inc., August 2017

[7]  Taneja MK. Noise-induced hearing loss. Indian Journal of Otology, volume 20, issue 4, October 2014

[8] Petri AE, New York Times, Loud Fitness Classes Take a Toll on Instructors’ Voices, Jan.9 2020. 

[9]  Todd N, Evidence for a behavioral significance of saccular acoustic sensitivity in humans. The Journal of the Acoustical Society of America 110, 380 (2001)

[10] World Health Organization: Prevention of Blindness and Deafness (PBD).

[11]  Stichting Onbeperkt Sportief (2015). Richtlijnen toegankelijkheid indoor sportaccommodaties.