En byggnad som skapad för samarbete

DaCapo College bjuder in till informella möten mellan studenter och lärare, varför arkitekturen kan kännetecknas av öppenhet och transparens med glasfasader och en stor rymlig planlösning som är öppen för alla. Inredningsarkitektens intention var att designa rum som inbjuder till möten, samarbete och interaktion, samtidigt som de är behagliga att vistas i. Materialen valdes därför ut med fokus på hållbarhet och en bra inomhusmiljö.

Ljudkontroll är avgörande för inlärning

Inredningsarkitekt Peter Littman var mycket uppmärksam på att det inte bara är de rent fysiska omgivningarna som gör att en byggnad är trevlig att vara i. Ljudnivåerna och rätt akustiknivå är avgörande faktorer för byggnader som används till undervisning, för både inlärning och arbete.

“Som inredningsarkitekt är trivsel och inomhusmiljö mitt ansvar. Fel efterklangstider i ett klassrum ödelägger koncentrationsförmågan; det stör undervisningen och hela inlärningsprocessen för både lärare och elever.”

Han valde därför att ha ett tätt samarbete med både arkitekten och akustikkonsulten för att vara säker på att det blev bästa möjliga akustik för varje rum och område. Detta betydde att det blev olika förhållningssätt och lösningar för varje enskilt rum.

DaCapo College

Havikstraat 5,
6135 ED,
Holland

Vi ville skapa en miljö som det är trevligt att vistas i för de studerande, lärare och övriga medarbetare. Där användningen av naturliga och rena material gör att byggnaden kan andas. Det skapar en förbindelse mellan huvudet och hjärtat.

Peter Littman

Inredningsarkitekt, Interne Zaken

En bra akustiklösning som limmas

Ett av områdena som krävde en speciallösning var auditoriet. Det är ett smalt rum med högt i tak och med väggar av glas och betong. Man installerade Rockfon Contour® bafflar för att reglera akustiken, men det var inte nog för att få till en perfekt efterklang och dämpa ljuden. Arkitekten valde därför att använda väggarna för ytterligare ljudreduktion utan att det störde den övriga inredningen. Lösningen blev Rockfon Blanka® Activity med B-kant, som är avsedd för att limmas. B-kanten gör det möjligt att limma akustikskivorna direkt på väggen och man kan då uppnå de akustiska värden man vill ha.

“Kombinationen av teknisk och estetisk flexibilitet tillsammans med en snygg yta gör B-kantslösningen för limning till en unik produkt som passar perfekt i den här typen av lokaler”, konkluderar Peter Litman.

DaCapo College

Land:Sittard, Nederländerna
Arkitekt:Povse en Timmermans Architecten en Ingeneurs
Undertaksentreprenör:Gepla
Fotograf:Michael van Oosten
Produkter:Rockfon Blanka® Activity, Rockfon Contour®
Rockfon Systems:Rockfon® System B Adhesive™
Kant:Ac, B
Modulstorlek:1200 x 600

Relaterade fallstudier