Nya Linnéuniversitetet bjuder på stadspuls, stora ytor och bra akustik

Det totalt 65 000 kvadratmeter stora universitetet har uppförts av Skanska och är certifierat enligt LEED Guld. I och med byggnadernas certifiering enligt LEED Guld, lever universitetet dessutom upp till höga krav vad gäller bland annat energi och inomhusmiljö. Övergripande för hela projektet är valet av smarta, moderna och hållbara lösningar. För att säkra en behaglig rumsakustik, har man bland annat valt Rockfon som en av sina leverantörer.

Modernt och framtidssäkert

-Nya Linnéuniversitetet är definitionen av vad man kan kalla ett modernt universitet för framtidens studenter och alla detaljer är noggrant utvalda och följer ett tydligt designkoncept. Säger Per Becker, projektinköpare hos Skanska och fortsätter:

- När det kommer till just akustiken så är här många stora öppna ytor, vilket ställer krav. För att säkra en bra ljud- och studiemiljö har vi valt flera akustiklösningar, varav en är Rockfons akustiska undertak.

Flexibiliteten styr vägen

När man designar en universitetsmiljö är det viktigt att tänka i flexibla lösningar och på orienterbarheten. När samhället ändrar sig, ska universitetet kunna anpassas efter det. Det menar arkitekten Linda Camara, hos Tengbom, som är arkitektbyrån bakom Universitetskajen Östra. Hon berättar:
- Det är viktigt att tänka flexibilitet över tid och att det är enkelt att anpassa lösningarna efter universitetsprogrammen. Det är meningen att där ska kunna vara både planerade och spontana möten överallt. Det ställer dock krav på akustiken. Med Rockfon har vi haft möjligheten att skräddarsy lösningarna, byta färg på bärverk och plattor och välja format. Det har varit betydelsefullt för oss då undertaken är jätteviktiga.

Kalmar

Landgången 4
Sverige

Med Rockfon har vi haft möjligheten att skräddarsy lösningarna, byta färg på bärverk och plattor och välja format.

Linda Camara

Tengbom Arkitekter
1/4

Linnéuniversitetet i Kalmar

Land:Kalmar, Sverige
Arkitekt:Tengbom kalmar, Linda Camara
Undertaksentreprenör:Interoc (Växjö och Malmö)
Fotograf:Tengbom
Produkter:Rockfon Blanka®
Kant:E24
Modulstorlek:600 x 600, 1500 x 600

Relaterade fallstudier