Polisaspiranter får en ny skola i Vejle med optimerad akustik

Danmark har blivit en ny polisskola rikare. Det 20 000 m2 stora utbildningscentret i Vejle består av ca: 9 500 m2 nybyggnation och två befintliga byggnader som har genomgått en renovering. Den danska byggnadsmyndigheten är uppdragsgivare och rikspolisen är kund.

Vejles nya polisskola innehåller undervisningsfaciliteter för både teoretisk och praktisk undervisning. Förutom klassrum och träningsrum har polisstudenterna tillgång till ett stort atrium med matsal och uppehållsrum. Dessutom finns det 100 rum avsedda som boende för poliser under utbildning.

Som ett pärlband

Med den nya polisakademin har en sammanhängande undervisningsmiljö skapats där den nya byggnaden ligger i mitten. I hjärtat av skolan hittar du bland annat matsalen och ett stort gemensamhetsrum. Runt om finns de renoverade byggnaderna, inklusive den tidigare vårdbyggnaden och befintliga lager:

- Fokus har varit att skapa en fullfjädrad undervisningsmiljö baserad på de befintliga byggnaderna och den nya byggnaden, som ligger som ett pärlband - tre olika byggnadstyper, sammanfogade av ett nord-sydlig gångstråk som på ett funktionellt sätt förbinder hela skolan. Även om byggnaderna är väldigt olika har den en sammanhängande kraft med konsekventa fasadmaterial och färgval som ger en uttrycksfull röd tråd, säger Johnny Lundbye, arkitekt MAA på ERIK Architects, som har varit en konsult för hela byggnationen.

Akustiska undertak främjar inlärning

Polisstudenterna har nu ett utbildningscenter där en hälsosam under-visningsmiljö har stått på schemat. Byggnaden har bra akustik i åtanke och det främjar inlärningen:

- Undertaken har stått i fokus eftersom det är där vi verkligen kan göra något för akustiken. Därför har Vejles nya polisskola akustikreglerande innertak från ena änden till den andra. En bred palett av olika undertak har valts utifrån funktionerna och kraven i de olika rummen. Detta med en konsekvent design, säger Johnny Lundbye.

Valet av akustisk lösning beror på de olika funktionerna

I den nybyggda delen av skolan har akustiska undertak från Rockfon installerats. Olika akustiska lösningar har valts för att stödja skolans många faciliteter och funktioner.

- I skolans gemensamma utrymmen har Sonar X-kant med dolt bärverk installerats, medan undervisningsrummen har Sonar M-kant med delvis dolt bärverk. Resultatet är undertak som kombinerar akustiska fördelar med ett vackert, sammanhängande utseende. I träningsrummen, där undertaken ska vara mer robusta och tåla bollspel, har stötsäkra undertaksskivor använts. Eftersom ekon och efterklang lätt uppstår i träningsrum har stor vikt också lagts på de ljudabsorberande egenskaperna, säger Bo Jørgensen, projektkonsulent hos Rockfon.

Inuti är det konsekvent vita undertak, förutom i skolans mötesrum. Där ger en solgul färg på både väggar, golv och undertak lokalerna karaktär och ett sätt att hitta för skolans besökare.

Design, akustik och detaljer har alltså övervägts noga i Vejles nya polisskola, vilket kommer att gynna studenterna när skolan öppnar i slutet av året.

Polisskolan i Vejle

Soldalen 8,
7100 Vejle,
Danmark

Polisskola i Vejle, Danmark

Land:Danmark
Arkitekt:Erik Arkitekter
Fotograf:Svend Christensen
Produkter:Rockfon Color-all®, Rockfon® Boxer™, Rockfon® Hygienic™, Rockfon® Sonar®, Rockfon® VertiQ®
Kant:A, M, X
Modulstorlek:600 x 600

Relaterade fallstudier