Inspirerande design med innovativa akustiska undertak

27 oktober 2020

Design av ett utrymme är ofta en svår balansgång mellan konst och vetenskap. Byggnadens interiör måste kunna ge bekvämlighet och välbefinnande och samtidigt vara iögonfallande och dynamisk. En inredare måste därför ha en djupgående kunskap om både det tekniska och inredningsdesign.

visningsrum med ett modernt akustiskt undertak

Samsung KX, London – Rockfon® Mono® Acoustic

Nyckeln till innovativ design

Att förverkliga en specifik vision och samtidigt balansera behoven och förväntningarna hos kunden är en av många saker som gör inredningsarkitektens jobb spännande och oavbrutet stimulerande. Det kan vara utmanande och ibland otroligt frustrerande, men det är när dessa båda faktorer kombineras på ett lyckat sätt som fantastisk design skapas. Som Tony Stavish på A.W. Stavish Design säger: ”Nyckeln till riktigt bra design är att fånga kundens anda och utrymmets essens”.

När en byggnad ritas är undertaket ofta en yta som förbigås som designelement. Enligt Stephen Fanuka, som är ”stjärnornas byggmästare” i New York, ska undertaket inte förbigås eller lämnas oanvänt – faktum är att han kallar det rummets femte vägg.

Det är mycket intressant att se hur Fanuka lyfter fram undertakets betydelse. Om vi positionerar om vår syn på undertaket kan vi snabbt skapa en ny uttrycksdimension och få en ny duk att måla på.

Vad kan du göra med denna nya yta?

Den femte väggen

De senaste åren har undertaket blivit mycket mer av en grundbult vid designen av många kommersiella utrymmen.

Vi ser fler och fler medvetna och vågade val vad gäller undertakslösningen, med färg, mer avancerade bärverk, olika ytskikt och material eller specifika rumstyper. Till exempel säger Deb Barnes som är Director of Interior Design på HGA Architects and Engineers, en amerikansk designfirma: ”Du kan verkligen påverka en ytas dimensioner och känsla om du använder undertaket som ett designelement”.

Det är verkligen intressant att se hur undertaket har utvecklats till att bli en viktig del av interiören.

Ett vackert undertak är mer en bara njutning för ögat

Ett undertak kan vara mer än bara en vacker arkitekonisk komponent – bäst blir det när det också har ett funktionellt värde. En viktigt del av inredningsdesignen är att skapa en sund miljö. Undertaket är tack vare storleken en bra yta att fokusera på för att skapa belysning, akustik och övergripande inomhusmiljö som är optimerad, så att rummets användare får en lika behaglig känsla när de befinner sig i rummet som de får när de tittar in i det.

Ett funktionellt och elegant undertak kan vara som vilket vackert konstverk som helst.

Nyckeln till riktigt bra design är att fånga kundens anda och utrymmets essens

Tony Stavish

Inredningsarkitekt

Skapa en iögonfallande fokuspunkt i centrum av din design.

Låt oss titta på några intressanta metoder du kan använda för att ge ditt undertak ett vackert och modernt visuellt uttryck.

Var inte rädd för att lägga till färg

När människor tänker på undertak i kommersiella miljöer föreställer de sig vanligtvis ett vitt nedpendlat standardtak. Ett undertak med färg är inte alltid det man tänker på först, och dessvärre väljs ofta undertaksfärgen sent i processen vilket gör att de måste anpassas efter andra element i byggnadsfasen. Detta är tråkigt, för om du väljer färg på undertaket tidigt i utvecklingsprocessen har du större chans att hitta en perfekt balans mellan funktion och uttryck.

Att designa ett modernt undertak med färg kan vara en skrämmande uppgift, och då underlättar det att använda en färgpalett eftersom du kan utgå ifrån samordnade färgscheman som hjälper dig att nå ditt mål. Detta kan vara skillnaden mellan harmoniskt eller spretigt uttryck.

Färg med bafflar

Ett exempel på en vacker undertakslösning finns i Amsterdam. Meininger Hotel byggdes med en exponerad öppen plenumarkitektur i kombination med ett fantastiskt och färgrikt undertak som inspirerats av Vincent van Goghs kända solrosor. Detta dynamiska utrymme har ett modernt undertak i lobbyn som betonar hotellrummens levande känsla. Laboratory for Visionary Architecture använde 931 Rockfon Contour®-bafflar genom hela lobbyn.

Bild: Meininger Hotel, Amsterdam – Rockfon Contour

Meininger Hotel,The Netherlands,Amsterdam,Christian Sandor Tschersich,LAVA Architecture,Rockfon Contour,Ac-edge,Chicago Metallic™ T24 Hook 2850

Upptäck våra 34 exklusiva färger till akustiska undertaks- och vägglösningar som kan inspirera och förbättra din inredningsdesign. Här kan du hitta allt för nästa undertak. Du kan läsa mer om hur du ger ditt undertak liv med hjälp av färgade undertaksplattor eller paneler på vår webbplats.

Betona en stil för ett modernt undertak

En trend som fått ett uppsving de senaste åren är design med öppet i plenum, som är fantastisk tack vare dess ekovänliga arkitektur. Den är smart, inte bara för att den är miljövänlig och sänker energibehoven, utan också för att den gör byggnaderna mer prisvärda.

Den öppna plenumdesignen har blivit en supertrendig lösning som ofta är kopplad till kreativitet och originalitet, där konstruktionens öppenhet och råhet inte döljer funktionselementen ovan undertaken i byggnaden.

Den ökar den visuella volymen i ett rum och möjliggör den stora takhöjd som de flesta vill ha, men den lämnar också många hårda ytor exponerade vilket är en katastrof för välbefinnandet och klimatet för människorna i rummet.

Ett fantastiskt sätt att bevara öppenheten utan att offra inomhusmiljön är att använda akustiska undertaksskivor eller öar.

Konkret formgivning som rundas av med akustiska öar

Solutions-kontoret i Warszawa, ett företagshotell, är ett exempel på en öppen plenumdesign som matchas av en elegant interiör som erbjuder perfekta arbetsförhållanden trots massor av reflektiva ytor. Interiörens designbas är en klassisk och tidlös kombination av vitt, svart och grått som kompletterats med vågade färger på väggar, stoppmöbler, målningar och mattor. Inglasningen och dörrarna delas av med spröjs och väggarna har stuckaturer. Denna interiör bygger på en elegant design med stor känsla, även för de minsta detaljerna.

Bild: Solutions företagshotell, Warszawa – Rockfon Eclipse®

PL, Solusions Rent Coworking Office, Warsaw, The Design Group, Office, Rockfon Eclipse, A edge, 1160x1160, White, Meeting room

Upptäck vår innovativa och estetiskt tilltalande ramlösa akustiska undertaksö som ger utmärkt ljudabsorption och levereras med en slät, matt och extravit yta som ger både hög ljusreflektion och ljusdiffusion samt antistatiska egenskaper som förlänger dess livstid.

Gör avtryck genom att ge undertaket lite glamour

En annan populär designtrend som fått en renässans de senaste åren är monolitisk arkitektur. Dess rötter går tillbaka till den neolitiska perioden då våra förfäder gjorde hällristningar och karvade ut byggnader ur stora stenblock. Monolit betyder ”ensam sten” på grekiska och denna designstil bygger på att exteriör och interiör inte separeras, utan de båda ytorna integreras till ett enda gemensamt uttryck.

Monolitisk arkitektur eftersträvar att utnyttja en ytas fulla uttryckspotential och även om stilen är uråldrig har den fortfarande en plats i dagens arkitektur, som till exempel i Le Baron Vert i Osaka som ritats av Phillippe Stark, Kungliga biblioteket i Köpenhamn av SHL Architects eller Messners bergsmuseum Corones i Bolzano av Zaha Hadid.  

Monolitisk arkitektur är emellertid ökänd för den dåliga akustiken på grund av alla reflekterande ytor, men det finns metoder för att uppnå den monolitiska stilens naturliga gränslöshet och samtidigt ge god akustisk prestanda. En undertaksyta som låter dig manipulera och skulptera din vision.

Vågad arkitektur som knyter samman monolitisk design och akustik

Ett danskt huvudkontor norr om Köpenhamn som ritats av Henning Larsen Architects bygger på en elegant cirkulär byggnad som inspirerats av insulinmolekylens form. Den svängda byggnaden krävde flexibla byggnadsmaterial som kunde komplettera cirkelformen. Rockfon® Mono® Acoustic valdes för både vertikala och horisontella ytor, vilket gjorde det möjligt att skapa en fantastisk design med enhetliga ytor som knyter samman rummet.

Bild: Modernt huvudkontor norr om Köpenhamn – Rockfon Mono Acoustic

Big pharmaceutical office in Copenhagen, Denmark, Rockfon Mono Acoustic, Industrial, Henning Larsen Architects, MTHøjgaard, Svend Christensen
Du kan verkligen påverka en ytas dimensioner och känsla om du använder taket som ett designelement.

Deb Barnes

Director of Interior Design på HGA Architects and Engineers

Hitta en perfekt akustisk lösning för undertak och väggar. Denna innovativa monolitiska yta ger utomordentlig akustisk komfort med ett skarvlöst och superelegant uttryck.

Ta del av våra akustiska ytor för monolitisk arkitektur, en RIBA-ackrediterad CPD och ett måste för alla arkitekter och designers som är involverade i monolitisk byggnadsarkitektur.

Hur kan du förbättra interiörens uttryck med ett undertak?

Att leka med undertaket är ett bra sätt att skapa det iögonfallande uttryck som alla vackra konstverk behöver. Det kan till och med bli det centrala i din design. Om du till exempel har högt i tak kan du leka med mörkare färger. Tack vare takhöjden kommer undertakets mörkare färger inte att skapa den där tunga känslan som utrymmen med lägre takhöjd kan ge.

Om mycket människor rör sig i utrymmet kanske du vill tona ner undertaksdesignen och välja en mer neutral färg eller en yta utan skarvar, så att möblerna och de andra designelementen kan ta plats. Å andra sidan kan takets färg också vara ett fantastiskt sätt att piffa till ett neutralt utrymme. 

Det finns så många akustiska undertakslösningar att välja bland som hjälper dig att skapa de detaljer du söker. Som Charles Eames, en amerikansk designer och arkitekt sa: ”Detaljerna är inte detaljer. De gör produkten.”

Detaljerna är inte detaljer. De gör produkten.

Charles Eames

Arkitekt och designer

Att både hitta välbefinnandet och skapa det där vackra uttrycket är verkligen en balansgång mellan vetenskap och konst. Att ha rätt lösningar bidrar till att göra processen så mycket enklare och möjligheterna är oändliga. Ni bestämmer hur ni ger er interiör liv med akustikskivor.

Planera ett designprojekt – med akustiska Rockfonlösningar kan ni skapa ert eget unika utrymme.