Inspirerande design med undertak i färg

20 mars 2020

När den schweizisk-franska arkitekten Le Corbusier diskuterade användning av färger som ett designelement i en arkitektur, sa han att det var lika kraftfullt som planritningen eller en del av en byggnad.

Hotell med färgglada element och modernt undertak

Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris

Hur påverkas vi av färger?

Vårt gensvar på färger är närmast totalt eftersom de påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Eftersom de påverkar oss så mycket är det ett kraftfullt verktyg som utlöser reaktioner som påverkar vårt beteende. Detta fenomen gäller naturligtvis också färglad undertaksdesign. Under de senaste 100 åren har det funnits en hel del empiriska data och vetenskapliga artiklar som stödjer idén att den byggda miljön spelar en viktig roll för människans beteende, särskilt när man tittar på den sensoriska uppfattningen av färg. Färger kommunicerar visuell information som påverkar oss. Röd har tillexempel visat sig öka hjärtfrekvensen och blå har visat sig minska den. De känslor som färger ger är oerhört viktiga när man utformar ett utrymme för att stödja en specifik atmosfär eller funktion.

 

Le Corbusier sa ”Färg är... ett otroligt effektivt triggerverktyg. Färg är en faktor för vår existens.” Vi kan inte glömma färgens viktiga roll i våra liv.

 

Färg är ... ett otroligt effektivt triggerverktyg. Färg är en faktor för vår existens.

Le Corbusier

Färgglad inredningsdesign är ett universellt språk

Farber Birren (1900–1988) var en pionjär när det gällde att undersöka hur färger påverkar människans uppfattning. Överraskande visade det sig att, även om symbolik utvecklas av personlig eller kulturella erfarenheter, så finns det vissa färger som är universellt homogena. Blått associeras vanligtvis med himlen, gult med solen och rött med blodet.

Färger kan också ge individuella upplevelser. De flesta kan nicka instämmande till den unika upplevelsen man får när man ser vissa konstverk eller gripande foton. Detta beror på att många av oss förknippar färger med en viss stämning, känsla eller till och med speciella minnen Detta visar hur färger är ett internationellt språk.

Välja rätt färger till undertaksdesignen

Färgval sker ofta i slutet av en desingprocess, eftersom det är perifert för byggnadens struktur. Tyvärr är detta ganska olyckligt, eftersom valet av tätt färg, för varje rum ger den optimala kombinationen av funktion och effekt. Det kan vara en stor uppgift, men att arbeta med en färgkollektion kan hjälpa dig att välja samordnade färger och nyanser. Till exempel kan svarta innertak ibland verka hotande eller till och med förtryckande, men ett svart innertak kan också vara coolt och modernt. Allt beror på miljön och omgivningen och i slutändan handlar det om att skapa ett vackert designat utrymme som ett fantastiskt konstverk.

Skapa ditt eget konstverk

Låt oss titta på några spännande färger, deras egenskaper och hur de kan skapa ett modert och färgglatt undertak.

Orange

1/1

Stämning: Orange är en inbjudande och vänlig färg som saknar de negativa undertoner som finns i rött. Den skapar en spännande eller inspirerande atmosfär som kräver uppmärksamhet utan att vara för krävande. 

Orange innertak: Iögonfallande och spännande


Gul

1/1

Stämning: Gult ses ofta som den gladaste färgen som ger ljusa associationer. Den förknippas ofta med solen och ljusa nyanser av gult ger en fridfull känsla medan mörkare gula nyanser uppfattas som mer traditionella.

Gult innertak: Lysande, klart och tankeväckande

Blå

1/1

Stämning: Lugn är nyckelordet. Blått kan både sänka en persons blodtryck och hjärtfrekvens. Ljusa nyanser av blått kan vara mycket energiska och välkomnande medan mörkare nyanser kommunicerar styrka.

Blått innertak: Sval, spirituell eller kunglig

Grå

1/1

Stämning: Fridfull och raffinerad. Grått kan skapa en skuggig, neutral och lugn känsla. Ljusgrått är en bra ersättning till vitt och mörkgrått passar som alternativ till svart. Trots att den uppfattas som traditionell eller konservativ så är grått även elegant och modernt. 

Grått innertak: Sofistikerat och elegant

 

Färger som lyfter din design

Markthal är en livlig marknadsplats som har ett av världens största konstverk, Ymnighetshornet, av den holländske konstnären Arno Coenen. För att göra designen rättvisa sökte MVRDV efter ett minimalt uttryck i andra marknadsområden. Grafitgrå Rockfon® Mono® Acoustic valdes för dess akustik och skarvfria utseende.

 

Bild: Markthal, Rotterdam – Rockfon Mono Acoustic

Markthal, Rotterdam, the Netherlands, MVRDV, Pennings Akoestiek, ROCKFON Mono Acoustic, Dark grey

Prisbelönt monolitiskt designundertak

Kalvebod Fælled Skole nominerades som "Årets skolbyggnad 2018" och betraktas verkligen som framtidens skola med utrymmen för aktiva barn kombinerat med akustikundertak. Man valde Rockfon Mono Acoustic för dess akustiska egenskaper och dess släta och homogena yta.

 

Bild: Kalvebod Fælled Skole – Rockfon Mono Acoustic

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey

Svara innertak kompletterar den trendiga industriella designen

Les 2 Girafes är ett flott och modernt hotell och restaurang i det 11:earrondissementet i Paris. Den trendiga industriella designen med hårda ytor, glasväggar, kaklat golv och betongväggar kompletteras av ett svart innertak, Rockfon Mono Acoustic, samtidigt som de ger hotellets och restaurangens kunder den bästa upplevelsen

 

Bild: Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris – Rockfon Mono Acoustic

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

Ett vitt innertak påminner om himlen

Moderna biblioteket Oodi i Helsingfors har en unik vit undertaksdesign som drar till sig besökare och bokälskare från hela världen. Dess lätthet och matta färg kan ge en känsla av öppenhet och frihet.  Att läsa en bok, träffa vänner eller helt enkelt bara slappna av blir en ny upplevelse tack vare den enastående vyn och ljusdiffusionen som erbjuds i detta berömda bibliotek. Det speciella uttrycket skapas av 4.450 kvm undertak. Rockfon Mono Acoustic valdes för dess akustikegenskaper och dess mjuka och homogena yta. 

 

Bild: Biblioteket Oodi i Helsingfors - Rockfon® Mono® Acoustic

FI, Helsinki Central Library Oodi, Helsinki, ALA Architects, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE-edge, 1200x1200, White, Library

Färger kan ändra stämningen och rummets form

Kunskap om vilka färger som fungerar bäst i ett utrymme är nyckeln för att skapa rätt atmosfär. Om man använder mycket mörka färger i ett litet rum utan naturligt ljus kan det ge en kvävande och instängd känsla, men med mycket ljus kan samma utrymme få en känsla av förtrolighet och hemtrevnad. "En storlek passar alla" stämmer verkligen inte när man designar med färger. Det finns så många alternativ att välja mellan. Du kan ha matchande färger på både väggar och tak, eller så kan du välja att blanda och matcha mörkare nyanser med klara färger.

Om du till exempel designar en studio kanske du vill ha färger som inspirerar till kreativitet. Om du däremot arbetar med ett litet utrymme kan en ljus nyans, maximera utrymmet och få ett litet rum att kännas stort.

Hur gör man i stora rum? I stora rum har man större frihet att leka med färger. Där kan det vara en bra idé att välja färger som återkommer i andra designelement.

Asymmetriska rum kan sammanfogas med vita undertaksskivor som till exempel Rockfon Blanka® eller Rockfon Mono Acoustic. Genom att välja ett matt, vitt innertak kan rummet få extra fördelar tack vare deras naturliga ljusspridning och höga ljusreflektion. Korrekt belysning höjer rummets stil, förändrar stämningen och påverkar användarnas känslor. 

Älskar du kontraster eller att blanda och matcha?

Genom att välja en mörkare färg till innertaket ger du utrymmet en djärv och industriell atmosfär. Det är perfekt för att skapa en exklusiv cocktailbar eller ett speciellt utrymme i en restaurang. Svarta innertak är ett perfekt komplement till ett vibrerande dansgolv eller en liten teater, medan vita innertak kan höja ett avslappnande yogaklassrum och grå innertak passar perfekt i det moderna arbetsutrymmet.

Möjligheterna är oändliga. Du bestämmer hur du får liv i den moderna inredningsdesignen med vackra innertak och färgade akustiska undertaksskivor och väggabsorbenter.

Planera ett färgglatt projekt – med Rockfon Color-All kan du skapa ett unikt utrymme efter dina behov och känslor.