bucket_iconCreated with Sketch.

Varför och hur ger du liv åt din vackra och färgglada undertaksdesign

20 mars 2020

När den schweizisk-franska arkitekten Le Corbusier diskuterade användning av färger som ett designelement i en arkitektur, sa han att det var lika kraftfullt som planritningen eller en del av en byggnad.

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris

Hur påverkas vi av färger?

Vårt gensvar på färger är närmast totalt eftersom de påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Eftersom de påverkar oss så mycket är det ett kraftfullt verktyg som utlöser reaktioner som påverkar vårt beteende. Detta fenomen gäller naturligtvis också färglad undertaksdesign. Under de senaste 100 åren har det funnits en hel del empiriska data och vetenskapliga artiklar som stödjer idén att den byggda miljön spelar en viktig roll för människans beteende, särskilt när man tittar på den sensoriska uppfattningen av färg. Färger kommunicerar visuell information som påverkar oss. Röd har tillexempel visat sig öka hjärtfrekvensen och blå har visat sig minska den. De känslor som färger ger är oerhört viktiga när man utformar ett utrymme för att stödja en specifik atmosfär eller funktion.

 

Le Corbusier sa ”Färg är... ett otroligt effektivt triggerverktyg. Färg är en faktor för vår existens.” Vi kan inte glömma färgens viktiga roll i våra liv.

 

Färg är ... ett otroligt effektivt triggerverktyg. Färg är en faktor för vår existens.

Le Corbusier

Färgglad inomhusdesign är ett universellt språk

Farber Birren (1900–1988) var en pionjär när det gällde att undersöka hur färger påverkar människans uppfattning. Överraskande visade det sig att, även om symbolik utvecklas av personlig eller kulturella erfarenheter, så finns det vissa färger som är universellt homogena.  Blått associeras vanligtvis med himlen, gult med solen och rött med blodet.

Alla kan relatera till erfarenheten av ett unikt möte när man tittar på en specifik tavla eller ett pikant foto. Många av oss har även kopplat färger till ett humör, en känsla eller kanske till och med ett minne. Detta visar hur färger är ett internationellt språk.

Välja rätt färger till undertaksdesignen

Färgvalet är ofta något som lämnas till slutet av den arkitektoniska designprocessen och sker i periferin av byggnadens struktur. Detta är ganska synd eftersom att välja rätt färger för utrymmet gör stor skillnad för föreningen mellan funktion och effekt. Samtidigt som det kan vara ett skrämmande uppdrag så kan en färgpalett hjälpa dig att hitta ett koordinerat färgschema som uppfyller dina mål. I vissa fall kan svarta undertaksskivor verka olycksbådande eller kanske även betungande men de kan även vara mycket häftiga och inne. Allt beror på vilken miljö de används i. När allt kommer omkring är ett vackert designat utrymme som ett fantastiskt konstverk. 

Skapa ditt eget konstverk

Låt oss ta en titt på vanliga egenskaper som förknippas med några intressanta färger och vilken effekt de har när de används för att skapa ett modernt och färgglatt tak.

Orange

Mono Acoustic TE

Roland Garros Players restaurang i Paris – Rockfon® Mono® Acoustic

Atmosfär: Orange saknar de negativa undertonerna som finns i rött. Det skapar en spännande eller inspirerande atmosfär som kräver uppmärksamhet utan att vara överväldigande. Orange är en inbjudande och vänlig färg som inte "sticker" i ögonen. 

På undertaket: Iögonfallande eller spännande


Gul

SDU Det Teknologiske fakultet,DK,Odense,C. F. Møller A/S,Bygningsstyrelsen,Svend Christensen,ROCKFON Color All,X-edge,600x600,white

SDU Det Teknologiske fakultet, Odense

Atmosfär: Glad och ljus, gult ses ofta som den gladaste färgen. Den förknippas ofta med solen, ljusare nyanser av gult ger en fridfull känsla medan mörkare gula nyanser kan uppfattas som mer traditionella.

På undertaket: Lysande, klart och tankeframkallande

Blå

Rabobank, Heinenoord, The Netherlands, Rockfon Color-all, A-edge, 600x600

Rabobank, Heinenoord, Nederländerna – Rockfon Color-all, A-kant

Atmosfär: Här verkar lugn vara den rätta beskrivningen. Blått kan både sänka en persons blodtryck och antalet hjärtslag per minut. Ljusare nyanser av blått kan vara mycket stimulerande och välkomnande medan mörkare nyanser har en tendens att kommunicera styrka.

På undertaket: Sval, spirituell eller kunglig

Grå

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey
Rockfon Color-all, X-edge, 600x600, grey

Kalvebod Fælled Skole - Rockfon Mono Acoustic, grå och Color-all, X-kant

Atmosfär: Fridfull och raffinerad. Grått kan skapa en skuggig, neutral och lugn känsla. Ljusgrått är en bra ersättning till vitt och mörkgrått är perfekt som ett alternativ till svart. Trots att den uppfattas som traditionell eller konservativ så kan grått även vara kul och modernt. 

På undertaket: Sofistikerad och distingerad

 

Färger som lyfter din design

Markthal är en livlig marknadsplats som har ett av världens största konstverk, Ymnighetshornet, av den holländske konstnären Arno Coenen. För att göra designen rättvisa sökte MVRDV efter ett minimalt uttryck i andra marknadsområden. Grafitgrå Rockfon® Mono® Acoustic valdes för dess akustik och skarvfria utseende.

 

Bild: Markthal, Rotterdam – Rockfon Mono Acoustic

Markthal, Rotterdam, the Netherlands, MVRDV, Pennings Akoestiek, ROCKFON Mono Acoustic, Dark grey

Monolitiskt undertakslösning får en utmärkelse

Kalvebod Fælled Skole nominerades som "Årets skolbyggnad 2018" och betraktas verkligen som framtidens skola med utrymmen för aktiva barn kombinerat med akustikundertak. Man valde Rockfon Mono Acoustic för dess akustiska egenskaper och dess släta och homogena yta.

 

Bild: Kalvebod Fælled Skole – Rockfon Mono Acoustic

DK, Copenhagen, Kalvebod fælled skole, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, School, Rockfon Mono Acoustic, grey

Svarta undertak kompletterar den trendiga industriella designen

Les 2 Girafes är ett flott och modernt hotell och restaurang i det 11:earrondissementet i Paris. Den trendiga industriella designen med hårda ytor, glasväggar, kaklat golv och betongväggar kompletteras av Rockfon Mono Acoustic svarta undertaksskivor samtidigt som de ger hotellets och restaurangens kunder den bästa upplevelsen

 

Bild: Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris – Rockfon Mono Acoustic

FR, Hotel des deux Girafes et Restaurant Bellay, Paris, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE edge, 1200x600, Black, Reception

Ett vitt tak påminner om himlen

Moderna biblioteket Oodi i Helsingfors har en unik vit undertaksdesign som drar till sig besökare och bokälskare från hela världen. Dess lätthet och matta färg kan ge en känsla av öppenhet och frihet.  Att läsa en bok, träffa vänner eller helt enkelt bara slappna av blir en ny upplevelse tack vare den enastående vyn och ljusdiffusionen som erbjuds i detta berömda bibliotek. Det speciella uttrycket skapas av 4.450 kvm undertak. Rockfon Mono Acoustic valdes för dess akustikegenskaper och dess mjuka och homogena yta. 

 

Bild: Biblioteket Oodi i Helsingfors - Rockfon® Mono® Acoustic

FI, Helsinki Central Library Oodi, Helsinki, ALA Architects, Leisure, Rockfon Mono Acoustic, TE-edge, 1200x1200, White, Library

Använda färger för att ändra atmosfären och storleken på ett rum

Att veta vilka färger som fungerar bäst i ett utrymme är nyckeln för att skapa rätt atmosfär. Om man använder mycket mörka färger i ett litet rum utan naturligt ljus kan det ge en överväldigande eller instängd känsla. Men samma färger i ett ungefär lika stort utrymme som har massor av belysning skulle skapa en känsla av förtrolighet och hemtrevnad. "En storlek passar alla" stämmer verkligen inte när man designar med färger. Det finns så många alternativ att välja mellan. Du kan ha matchande färger på både väggar och tak, eller så kan du välja att blanda och matcha mörkare nyanser med klara färger.

Om du till exempel designar en studio kanske du vill ha färger som inspirerar till kreativitet varje morgon. Om du å andra sidan arbetar med ett litet utrymme skulle det vara bättre att välja en ljusare nyans, maximera utrymmet och få ett litet rum att kännas stort.

Vad gäller för stora rum? I stora rum har man större frihet att leka med färger. Du kanske vill välja färger som framhäver andra designelement.

Asymmetriska rum kan förenas genom att använda vita undertaksskivor som exempelvis Rockfon Blanka® eller Rockfon Mono Acoustic undertakslösningar Genom att välja ett matt-vitt undertak kan rummet få extra fördelar av dess naturliga egenskaper när det gäller ljusdiffusion och ljusreflektion. Korrekt belysning höjer rummets stil, förändrar dess atmosfär och känsla, samt förstärker sinnesstämningen.

Älskar du kontraster eller att blanda och matcha?

Genom att välja en mörkare färg till undertaket ger du utrymmet en djärv och industriell atmosfär. Det är perfekt för att skapa en exklusiv cocktailbar eller ett speciellt utrymme i en restaurang. Svarta undertaksskivor är ett perfekt tillägg till ett vibrerande dansgolv eller en liten teater, medan vita undertaksskivor skulle kunna höja ett avslappnande yogaklassrum och grå undertaksskivor skulle passa perfekt i det moderna arbetsutrymmet.

Möjligheterna är oändliga. Du bestämmer hur du får liv i den moderna inredningsdesignen med vackra undertak och färgade akustiska undertaksskivor och väggabsorbenter.

Planera ett färgglatt projekt – med Rockfon Color-All kan du skapa ett unikt utrymme efter dina behov och känslor.