bucket_iconCreated with Sketch.

Prisbelönt arkitektur 

Designen för det här unika forskningsinstitutet i Hørsholm i Danmark har belönats med Hørsholm kommuns årliga arkitektpris. Arkitekturen belönades för att den uppnår ”en underbar arbetsmiljö och en inbjudande atmosfär för besökare” enligt Søren Mølbak, jurymedlem och CEO och partner hos PLH Arkitekter. ”Kombinationen av material, uppmärksamheten på detaljer och den internationella känslan stämmer perfekt med arboretumet.”

Kombinera estetik med akustik

Naturliga material var mycket viktiga för Claus Francke, CEO och arkitekt hos Claus Francke ApS, och arkitekt Gert Mikkelsen, som designade arboretumhusen. ”Vi har byggt arboretumhus med ett tydligt mål att skapa en naturlig byggnad”, säger Francke. ”Detta skapar en perfekt arbetsplats med inspirerande omgivningar för besökarna.” 

Men designen av arboretumet handlar lika mycket om utseende som om känsla. Francke la stort fokus på bra akustik, för att säkerställa bästa möjliga komfort för anställda och besökare. ”Interiörerna består av vackra naturmaterial, som exempelvis dörrar och ljudpaneler av lönn och plankor av ek”, säger Francke. ”Vi kombinerade detta med ett akustikundertak från Rockfon. Det var viktigt att få en akustiklösning som inte kompromissade med interiörens design – så detta är vad vi valde. Akustikundertaket har ett dolt bärverkssystem och en mattvit yta. På så sätt blir undertaket en integrerad del av arkitekturen.”

Ett akustikundertak som ser bra ut och känns bra

Rockfon samarbetade med Claus Francke för att hitta den perfekta designen för arboretumets undertak. Det slutliga valet föll på Rockfon Blanka®. Det beror på dess unika yta som ger hög ljusreflektion och ljusdiffusion – kvaliteter som gjorde det möjligt för Francke att utöka konceptet med en naturlig byggnad till att även inkludera naturligt solljus. Rockfon Blanka ökar och förstärker den naturligt mängden solljus i byggnaden, samtidigt som det aldrig är för skarpt för ögonen, vilket leder till ett ljust, luftigt och komfortabelt utrymme.

Rockfon Blanka® bidrog till att skapa en naturlig byggnad som verkligen engagerar den omgivande naturen. Det släta, mattvita undertaket harmoniserar väl med de naturliga materialen och avviker inte från den totala designen. Den ger även enastående ljud- och bullerabsorption, ger en ökande känsla av vacker, naturlig komfort.

Arboretumet

Kirkegårdsvej 3A 2970 Hørsholm Danmark

Vi har byggt arboretumhus med ett tydligt mål att skapa en naturlig byggnad, som skapar ett perfekt arbetsutrymme med inspirerande omgivningar för besökarna

Claus Francke

Arkitekt

Arboretumet

Land:Hørsholm, Danmark
Arkitekt:Claus Francke ApS
Photographer:Svend Christensen
Produkter:Rockfon Blanka®
Rockfon Systems:Rockfon® System T24 X DLC™
Kant:X
Modulstorlek:1200 x 300