Mellan Vesterbro och Sydhamnen hittar du det gröna och hållbara området BaneGaarden, som trots sitt läge mitt i den danska huvudstaden, utstrålar naturkänsla. Det gäller inte minst i restaurangen Lade 609, som återfinns i en av de nio gamla totalrenoverade DSB-träladorna.

Restaurangens väggar har utrustats med våra Rockfon Senses, som optimerar akustiken och passar perfekt in i stilen. Det säger inredningsarkitekt Cecilie von Haffner som här delar med sig av tankarna bakom inredningen i restaurangen.

Skogssensation och återvunna fynd

Restaurangen, som har picknickstämning på menyn, är inredd med hållbarhet i fokus:

- Inredningen bygger i grunden på en hållbarhetstanke, där vi genomgående har kört en ren återvinningsstil på allt från möbler till service. Alla återvunna fynd, handplockade med stor omsorg, bidrar till att skapa ett naturligt uttryck med trämöbler och jordnära nyanser, med ett matchande färguniversum som smälter in i den omgivande naturen, säger Cecilie von Haffner.

Medan maten tillagas över utekökets lägereld kan man njuta av utsikten över en stor björk. För att boosta skogskänslan så mycket som möjligt bjuds naturens färger och material in hela vägen till bordet, utvecklar inredningsarkitekten:

- När du sitter i restaurangen omges du av naturliga nyanser som matchar den skogsstämning vi vill få fram. Det ger känslan av att vi varit ute i skogen och tar in naturen. Det gäller inte minst akustikskivorna med blommor på väggen som till och med gör underverk för akustiken.

Samarbete som resulterat i en blomstrande akustisk lösning

Väggabsorbenterna Rockfon Senses är en av våra senaste produkter. Rockfon Senses har tagits fram i samarbete med den österrikiska tillverkaren Organoid som producerar ytskiktet av torkade blommor och växter som får lösningen att blomstra.

Kombinationen av akustiska egenskaper och naturligt uttryck är ett självklart val i miljöer som Lade 609:

- På grund av betonggolvet fanns det ett stort behov av att optimera akustiken. Så förutom att blomsterskivorna passar väl in i förhållande till koncept och inredning så gör de verkligen något för akustiken. Det har varit viktigt att skapa ett utrymme där man kan njuta av sin mat i lugn och ro och det uppnår vi med inredning, bra stolar, mysig atmosfär och inte minst med bra ljud, säger Cecilie von Haffner:

Naturligt liv med en rå omgivning

Till restaurangen har man valt väggabsorbenter som doftar och består av hö, med insprängda blommor i olika färger. Således påminner denna variant av Rockfon Senses, som erbjuds i totalt fem olika utföranden, om den nordiska sommaren.

- Akustikpanelerna med blommor hjälper också till att sätta lite extra färg på inredningen. De vita, gula, röda och blå blombladen matchar de andra elementen i inredningen, säger Cecilie von Haffner och fortsätter:

- Här ute i ladorna har vi varken konst eller affischer på väggarna, eftersom vi har gått på ett naturligt uttryck som passar den råa miljön, där bjälkar är synliga och graffitin har fått vara kvar. Här fungerar blomsterskivorna som små konstverk. Ingen är den andra lik och det ger naturligt liv åt de annars kala ytorna.

"Det är vettigt att kombinera natur och akustik"

Hos Rockfon tvivlar vi inte på potentialen som ligger i att låta naturen och bra absorption att gå hand i hand:

- Både vårt välbefinnande och vår effektivitet påverkas starkt av de akustiska förhållandena i ett rum. Vi vet t.ex. från studier om att anställda i öppna kontorslandskap ofta har svårt att koncentrera sig och faktiskt är upp till 15 % mindre produktiva. Därför finns det mycket att vinna på att kombinera akustik och natur, säger Ann Charlott Lade, Regional Marketing Manager på Rockfon, om idéerna bakom den nya produkten.

- Dessutom råder det ingen tvekan om naturens positiva effekt på oss människor. När vi inte har möjlighet att komma ut i naturen är det extra viktigt att bjuda in den i inredningen, så vi kan dra nytta av naturens positiva inverkan på människans fysiologi och psyke.

Det är inte bara på restauranger som i BaneGaarden som det är självklart att bjuda in Rockfon Senses, avslutar Ann Charlott Lade:

– i receptioner och andra platser med hög takhöjd har man ofta akustiska utmaningar. Här kan Rockfon Senses vara nästan som ett konstverk som inte bara förbättrar akustiken, utan också ger ett lyft visuellt och upplevelsemässigt. De tillför verkligen något för vårt välbefinnande och inomhusmiljön när vi vistas i lokaler där akustiken är noggrant avstämd – särskilt när naturkänslan samtidigt finns med i ekvationen.

BaneGaarden

Otto Busses Vej 45a,
2450 København
Danmark

På grund av betonggolvet fanns det ett stort behov av att optimera akustiken. Så förutom att blomsterskivorna passar väl in i förhållande till koncept och inredning så gör de verkligen något för akustiken. Det har varit viktigt att skapa ett utrymme där man kan njuta av sin mat i lugn och ro och det uppnår vi med inredning, bra stolar, mysig atmosfär och inte minst med bra ljud,

Cecilie von Haffner

Inredningsarkitekt
1/7

BaneGaarden

Land:Köpenhamn, Danmark
Arkitekt:Cecilie von Haffner
Fotograf:Svend Christensen
Modulstorlek:1160 x 1160

Relaterade fallstudier