Kalvebod Fælled Skole är en idrottsskola som främjar rörelse, där syftet är att öka barnens fysiska och psykiska hälsa genom idrott, motion och lek. Därför har arkitekterna också fokuserat på att stödja skolans sociala vision genom att skapa en skola där gemenskapen och ett aktivt barnliv är inbäddat i det robusta och vackra huset och där idrottshallen fungerar som skolans hjärta. Skolan ska frigöra kroppen och leken.

Fokus inomhus har legat på att dämpa ljuden och ge utrymme för lugna pauser i en skoldag full av rörelse. Därför har arkitekterna även letat efter olika lösningar för skolans akustik. 

Guldgrå akustikputs

Arkitekt MAA Anita Lindholm Krak, som varit projektledare på Kalvebod Fælled Skole, säger att kraven på akustiken på de grundskolor som byggs i Köpenhamns stad är höga. Samtidigt har designstudion i sig höga krav på estetik och design i sina projekt. Så för dem handlade det om att hitta lösningar som kunde erbjuda mer än att bara bra akustik, produkterna måste också leva upp till deras designönskemål.

– Till balkongundersidor och atrium, som har synliga betongpelare och ger utsikt över idrottshallen från alla våningar, efterfrågade vi en monolitisk, putsad yta för vår akustiklösning. En lösning som ska vara slät och homogen, men inte bara vit. Vi hade till exempel krav på att det skulle vara en varm guldgrå färg. Huvudentreprenören valde att lösa detta med Rockfon® Mono® Acoustic som levde upp till våra krav, säger Anita Lindholm Krak.

Utbildning

Kalvebod Fælled Skole

Else Alfelts Vej 2
2300 Köpenhamn
Danmark

Till balkongundersidor och atrium, som har synliga betongpelare och ger utsikt över idrottshallen från alla våningar, efterfrågade vi en monolitisk, putsad yta för vår akustiklösning.

Anita Lindholm Krak

Arkitekt, Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Slagtåliga material i skolans hjärta

I skolans hjärta - idrottshallen - letade arkitekterna efter en akustisk lösning som var slagtålig och därmed tål t.ex. bollträffar och som samtidigt ger en estetisk lek med synliga installationer.

Entreprenörerna valde därför Rockfon® VertiQ® utifrån arkitektens krav som består av både undertak- och väggabsorbenter.

– Vi har varit riktigt nöjda med samarbetet med Rockfon, som har gett råd till entreprenören när det gäller lösningarna, så att vi rent akustiskt kunde skapa både en bra arbetsmiljö för lärarna och en bra inlärningsmiljö för barnen i alla sorters klassrum, avslutar Anita Lindholm Krak.

1/10

Kalvebod Fælled Skole

Land:köpenhamn, Danmark
Arkitekt:Lundgaard & Tranberg Architects
Fotograf:Svend Christensen
Produkter:Rockfon Color-all®, Rockfon Mono® Acoustic, Rockfon VertiQ®
Kant:A, X
Modulstorlek:600 x 600, 2400 x 600

Relaterade referensprojekt