Skapa bättre omgivning för eleverna att prestera

Om du vill skapa ett utrymme som gör att eleverna kan koncentrera sig och studera i ett utrymme som inte är större än 300 kvadratmeter, måste du vara uppmärksam på varje detalj. Detaljer som ger en bättre omgivning med bullerkontroll och kort efterklangstid eftersom bullriga förhållanden påverkar elevernas hälsa, deras sätt att tänka och deras övergripande akademiska prestationer.

I Ekonomikums nya läsesal har stor vikt lagts på att få rätt mängd belysning för att skapa ett lugnt utrymme som tar bort störningar. Jonas Kjellander från Sweco Architects delar sin vision bakom utformningen av rummet ”Vi har skapat olika områden med olika typer av möbler. I mitten har vi placerat 14 specialdesignade fåtöljer runt en gasbrasa som vi har kallar "lägerelden" och sedan har vi, inbyggda sittskåp längs väggarna. Vi har arbetat mycket med ljuset – det är 500 lux i arbetsområdet, 300 lux precis runt arbetsytorna och högst 100 lux i övrigt. ”

Studier under stjärnorna

Innan man går in i läsesalen måste man ta av sig skorna. Du välkomnas sedan av en stjärnhimmel som når över hela utrymmet, vilket har varit möjligt att skapa tack vare undertaket från Rockfon. Jonas Kjellander förklarar ”Det har varit viktigt med ett mörkt undertak som bara försvinner och skapar en känsla av oändlighet. Med Rockfon Color-All® fick vi allt som var viktigt för oss - en ljudabsorberande akustisk undertakslösning med ett mattsvart bärverk som inte ger blänk från bärverket. Vi har dragit väldigt tunna glasfiberkablar genom de akustiska undertaksskivorna som ger ett slags skimmer så att det känns som att sitta under en stjärnhimmel. ”

Världen utanför

Fördjupning är viktig för att främja vetenskapen, men det är det sociala livet också. Utanför läsesalen finns ett ljust rum med plats för samtal och videokonferenser. Även här kommer undertaket från Rockfon och är Rockfon Blanka® med M-kant med samma goda egenskaper. Peter Fritzon på Rockfon berättar om produktens fördelar ”Det är mycket viktigt för oss att kunna möta arkitektens krav på olika designmöjligheter. Nog för att "vitt på vitt" skapar ljus och luftighet, men du ska kunna designa rummet och de effekter du vill ha med olika färger och uttryck. Rockfon Color-All ger fritt spelrum för olika intressanta och innovativa lösningar. ”

Ekonomikum Uppsala universitet

Kyrkogårdsgatan 10
753 13 Uppsala
Sverige

Ekonomikum Uppsala universitet

Land:Uppsala, Sverige
Arkitekt:Sweco Architects AB
Undertaksentreprenör:Kano Akustik AB
Fotograf:Ola Österling
Produkter:Rockfon Blanka®, Rockfon Color-all® Special
Rockfon Systems:Rockfon® System T24 A™
Kant:M
Modulstorlek:600 x 600

Relaterade fallstudier