Modernt och klassiskt i symbios i nyligen renoverade Residenset i Kristianstad

Är man på promenad i centrala Kristianstad är det svårt att missa ”Residenset”. Lokalerna från 1860 har tidigare fungerat som bostad och representationsvåning för landshövdingen men har nu blivit kontor. Här kombineras idag smarta lösningar som tillgodoser dagens krav och samtidigt bevarar byggnadens kulturarv. Och man har bland annat låtit akustiklösningar från Rockfon sätta ton.

Kulturhistoria ger liv åt nytt kontor

Att renovera en kulturhistorisk miljö kräver något extra. Mattias Hedberg Ek, husarkitekt för Residenset i Kristianstad och ägare av FOJAB arkitekter, berättar:

- Det är en fin balansgång när man arbetar med statliga byggnadsminnen som det här. Vi har jobbat mycket med traditionella lösningar som exempelvis slipade trägolv men har samtidigt varit tvungna att tänka på  funktionen som måste uppfylla dagens krav, exempelvis när det kommer till ventilation och bra akustik.

Mattias fortsätter:
- Ska man kunna leva upp till kraven i en kontorsbyggnad måste man till exempel reglera akustiken. Här har vi bland annat valt akustikundertak med akustikputs från Rockfon, då just akustikputssystem hjälper till att bevara den kulturhistoriska miljön på ett bra sätt.

Elegant akustik säkrar en behaglig ljudmiljö

Intermontage AB har stått för montaget och Patrik Glad, arbetsledare, berättar:

- Det har varit ett roligt projekt att vara en del av, med jättefina lösningar från golv till tak. För oss är detta det största Rockfon Mono Acoustic projektet som vi har utfört. I denna typ av miljö passar Rockfons akustikputslösning riktigt bra för att få bra akustik, eftersom det bland mycket annat är högt i tak vilket lätt kan skapa eko.

Residenset i Kristianstad

Residensgatan 1,
291 31 Kristianstad
Sverige

Produkt i bilden:
Produkt i bilden:
Produkt i bilden:

Residenset i Kristianstad

Land:Kristianstad, Sverige
Arkitekt:FOJAB Arkitekter, Mattias Hedberg-Ek
Undertaksentreprenör:Intermontage i Bromölla
Fotograf:Mattias Hedberg-Ek, FOJAB Arkitekter för Statens Fastighetsverk
Modulstorlek:1800 x 1200

Relaterade fallstudier