Akustiskt optimerat malmöprojekt ger arkitektoniskt eko

17 mars 2016

Den prisbelönta konsert- hotell och konferensanläggningen Malmö Live, som har ritats av Schmidt Hammer Lassen Architects, har uppförts med 19.000 m2 akustiklösningar från Rockfon, som optimerar ljudmiljön i den katedralliknande lobbyn

Konsert-, hotell och konferensanläggningen Malmö Live som har ritats av Schmidt Hammer Lassen Architects, har nyligen vunnit pris för Årets Bygge 2016. Idén bakom projektet var att skapa en öppen och multifunktionell byggnad, som kunde inrymma såväl konserter och konferenser som hotell, restauranger och caféer m.m.

Byggnaden med en total yta om 54.000 m2, är således utformad för att vara en samlingsplats för informella sociala utbyten 24 timmar om dygnet, som en slags ”stad i staden”. För att åstadkomma detta har det arbetats mycket med akustiklösningarna i den stora centrala lobbyn. Här har Rockfon bl.a. levererat de stora vita akustikpanelerna på väggarna, samt grå akustikundertak – totalt ca. 19.000 m2 akustiklösningar.

Samspel mellan akustiska ytor och betongelement

- På väggarna utmärker sig akustikpanelerna som en slät vit yta som är utspänd mellan betongpelarna. Modulerna och kassetterna i fönsterpartierna gör sitt till, så att hela lobbyn upplevs som en obruten helhet utan synliga skarvar, där alla element visuellt bär upp varandra, förklarar senior partner Kristian Ahlmark från Schmidt Hammer Lassen Architects, och fortsätter:

Samspelet mellan de akustiska ytorna som dämpar, och betongelementen som reflekterar ljuden, gör att lobbyn kan fungera som en stor katedral med konserter, café- och restaurangverksamhet.

Kristian Ahlmark

Senior partner, Schmidt Hammer Lassen Architects

- Man har dessutom lyckats uppnå en god akustik i lobbyn, så att rummet kan användas till flera ändamål samtidigt utan att de stör varandra. Samspelet mellan de akustiska ytorna som dämpar, och betongelementen som reflekterar ljuden, gör att lobbyn kan fungera som en stor katedral med konserter, café- och restaurangverksamhet, konferenser, lekande barn osv. samtidigt. På det viset är det ett verkligt multifunktionellt rum.

Skräddarsydda akustikytor överallt

Akustiklösningarna från Rockfon bygger på fullt återanvändningsbara stenullsskivor av högsta brandklassning (A1). Till innertaken i Malmö Lives lobby har det använts Rockfon Sonar® samt grå Rockfon Color-All®, som båda utmärker sig bl.a. genom att vara formstabila vid en luftfuktighet på upp till 100 %. Därutöver levererar de ljudabsorption i klass A.

Lobbyns väggar är dessutom klädda med den måttanpassade väggabsorbenten Rockfon VertiQ, som liksom undertaklösningarna också lever upp till en ljudabsorption i klass A.

- Till ett projekt som Malmö Live är det avgörande att lösningarna ger full designfrihet för arkitekten tack vare många olika modulstorlekar, kantdetaljer och möjligheten till specialmått. Designen kan därmed anpassas så att t.ex. skarvarna blir helt dolda och färgerna matchar resten av interiören perfekt, berättar projektchef Jörgen Elofsson från Rockfon.

Relaterade nyheter