Få en inblick i framtidens inredningsdesign

19 november 2020

Med en värld i ständig förändring är det viktigt att kunna se in i framtiden. Det sker en ständig utveckling i vad marknaden kräver - och vi måste hålla jämna steg så att våra rum - våra innertak och väggar - kan anpassas till de olika behov som uppstår. Låt oss dyka in i de senaste designtrenderna medan vi med spänning väntar på vad nästa decennium har att erbjuda av inredningsdesign.

acoustic ceiling for theatre auditorium

Hotel Theater Figi - Rockfon Blanka, A-edge

Från geometriska mönster och dekorativa motiv till en snygg och minimalistisk design - varje decennium har haft en betydande inverkan på den visuella estetiken och inredningen. Återvinning, upcycling, big data - varje ny trend sätter sin prägel på arkitektur, akustik och konstruktionsteknik. Vad tror du kommer att bli nästa utvecklingsfas - eller revolution - inom inredningen?
 
Vi har intervjuat Christian Klinge, som är Innovationsdirektör här på Rockfon. Han har arbetat med design och produktutveckling av akustiska undertak och väggpaneler i många år. Här på Rockfon arbetar han med produktportföljer, och han är den person på Rockfons man frågar när det gäller att förstå marknadens nya behov och spirande trender.
Vilka designtrender har påverkat rum, innertak och väggar mest under det senaste decenniet?
Det senaste decenniet representerar en paradox inom inredningen. Under perioden efter lågkonjunkturen har vi sett människor å ena sidan uppmärksamma budgetvänliga och effektiva produkter som är enkla att montera. Men å andra sidan ges design, funktionalitet och användarupplevelse hög prioritet, vilket är integrerat i designen av undertaksskivor och väggabsorbenter.
 
Det har också varit mycket uppmärksamhet kring digitalisering och smarta lösningar, men det är först nu vi ser den verkliga utvecklingen. Skandinavisk stil har dock utan tvekan varit den mest framträdande trenden under de senaste åren, och minimalistiska undertak och väggabsorbenter spelar en viktig roll i det skandinaviska, minimalistiska utseendet.
1/1
I framtiden kommer personliga lösningar som är skräddarsydda för individen att bli standardlösningar

Christian Klinge

Innovationschef
Vilka trender har påverkat vår bransch och format våra akustiska undertak?
Vår bransch är ganska konservativ. Vi ser få innovationer, men istället ser vi en trend i att våra befintliga produkter gradvis utvecklas. Det har förekommit några framväxande trender som har satt igång den fortsatta utvecklingen av våra produkter, såsom upcycling, återvinning och från vagga till vagga.
 
En framträdande trend är just produkter som är miljövänliga och som kan bidra till att minska vårt Co2-avtryck. Ibland hittar vi nya material att använda, men i allmänhet finns det bara några få innovationer i vår bransch.
Vilka designtrender förväntar du dig kommer att påverka våra undertak och väggabsorbenter under det kommande decenniet?
Miljö och hållbarhet kommer utan tvekan att vara i fokus! Det är ännu en drivkraft till att fortsätta förbättra våra befintliga produkter och deras livscykel.
 
Människor blir mer miljömedvetna och ställer högre krav på hållbar konstruktion, och här måste och kommer vi att kunna hålla jämna steg - från idéutveckling och produktion av våra undertaksskivor och väggabsorbenter till det estetiska och arkitektoniska uttrycket. Den gröna trenden kommer klart att sätta tonen under de kommande decennierna.
 
Det skulle dock inte överraska mig om trender från 50- och 60-talet gör en comeback. Jag kan se det framför mig, med autentiska produkter i kombination med nya trender som enkel livsstil och små hus.
 
I dessa tider där arbete och bostad smälter samman, ser vi en viss grad av ett flytande samhälle. Både arbetsplatser och bostäder kommer att utvecklas till ett mer aktivitetsbaserat synsätt. Och det kan leda till lösningar som omfattar multifunktionalitet, där våra produkter måste följa marknadens behov. 
Vi måste söka efter integrerade lösningar där vi använder teknik för att skapa helhetsprodukter

Christian Klinge

Innovationschef
Hur kommer Covid-19 att påverka design och utformning av kontor, skolor och byggnader i allmänhet i framtiden?
Vi kommer definitivt att se en utveckling i vårt sätt att tänka på design och inredning. Vi måste följa marknaden och skapa produkter som bidrar till behovet av att hålla fysiskt avstånd från varandra, oavsett om det är på jobbet, i skolan eller på tredje plats. Att undvika potentiella infektioner måste integreras i design och inredning, för på det sättet kan vi göra vår del för att minska verkliga samhällsproblem.
Ser du teknisk utveckling som påverkar vår bransch?
Det kommer helt säkert att påverka vår vidareutveckling av produkter, men det kommer att ske långsamt och vara en steg-för-steg-utveckling där det kommer att ske en logisk integration av material och teknik.
 
De senaste åren har intresset för smarta hem, så kallade smarta bostäder, ökat. Så över tid kommer du att kunna se hur digital teknik integreras med akustisk design och inredning, men det tar tid att integrera dessa behov i vår bransch.
Hur ser du på det ultimata framtida undertaket?
Bra fråga. Ur dagens perspektiv är tekniska lösningar som är flexibla och kan konfigureras efter marknadens behov viktiga. Så det måste integreras tydligt i våra undertak och väggpaneler. Jag ser också ett intresse för att människor kan vilja hyra interiörer, så det är definitivt också värt att tänka på.
Hur arbetar du med design och innovation i samband med vidareutveckling av akustiska undertak?
Först och främst använder vi designtänkande för att utveckla våra lösningar för innertak och väggar. Vi arbetar för att göra våra produkter så hållbara som möjligt. Det är viktigt att vi följer den gröna vågen både när det gäller utseende och produktion.
 
Vi strävar efter att skapa produkter som spelar en aktiv roll i uppbyggnaden av en miljö, för det gör rätt undertak och väggpaneler, både estetiskt och funktionellt.
 
Dessutom är samarbete nyckeln till vår framgång. Vi söker upp olika tillverkare, designers och experter för att skapa våra lösningar av akustiska lösningar för undertak och väggar.