Vikten av en optimal akustisk miljö ur designers perspektiv

9 juli 2020

Vi på Rockfon vill gärna förmedla kunskap till våra kunder och har därfår hållit en onlinetävling. Läs våra intervjuer med de två vinnarna och förstå mer om deras prioriteringar när det gäller att designa för välbefinnande och bra akustik.

Vikten av en optimal akustisk miljö ur designers perspektiv

Efter att ha tittat på vårt webbinarium om WELL Building Standard™ blev deltagarna inbjudna till en onlinequiz med frågor om välbefinnande. Vi frågade de två vinnarna: Jorgina Betorz López från Spanien och Georges Dantine från Belgien om hur de designar för välbefinnande och utmärkt inomhusakustik.

Läs intervjun om akustik, välbefinnande och inomhusmiljö.

Webbinariet handlade om "Hur man designar inspirerande byggnader med fokus på inomhusmiljö och välbefinnande". Vad har du lärt dig av det?

Jorgina: Efter det intressanta seminariet om klimat och välbefinnande i byggnader kunde jag bekräfta min kunskap och teorier om inomhusmiljö och välbefinnande. Vi tillbringar mycket tid inomhus, både hemma och på jobbet / skolan, och då blir det tydligt att bra arkitektonisk och inredningsdesign, i kombination med estetik och fokus på inomhusmiljön, skapar ett mycket bekvämare utrymme att vara i.

Georges: WELL Building Standard bekräftar det växande intresset för inomhusmiljö och välbefinnande.

Inomhusmiljön måste vara bekväm. Är bra rumsakustik viktigt för att uppnå detta?

Jorgina: Det råder ingen tvekan om att inomhusmiljön är mycket bekvämare när akustik är en integrerad del av inredningen och designen. Oavsett om vi är hemma eller i allmänna utrymmen som restauranger, stannar människor längre när den akustiska miljön är bra. Det kan vara några minuter eller timmar längre, men det känns alltid bekvämare. Tyvärr har vi alla erfarenhet av klassrum eller restauranger där bullret är outhärdligt. Alla ljud blandas och det blir väldigt störande. Du kan inte ens uppfatta eller förstå de ord som talas av människor i rummet. Det är ett måste att alltid starta sin design med bra akustik så att vi kan skapa bekväma och trevliga utrymmen.

Georges: För mig börjar alltid designen av ett projekt med att tänka på hur man integrerar bra rumsakustik, redan före belysningen. Det spelar ingen roll om det är en restaurang eller ett kontor. Jag tänker alltid först och främst på akustiken!

Tyvärr har vi alla erfarenhet av klassrum eller restauranger där ljudnivåerna är outhärdliga.

Jorgina Betorz López

INREDNINGSARKITEKT

Blir designmöjligheterna begränsade eller utökade när rumsakustik ska beaktas i projektet?

Jorgina: Jag kan utan tvekan bekräfta att bra rumsakustik alltid ger mig sinnesro när jag avslutar en design. Från min synvinkel kan bra inredningsdesign inte vara utan bra inomhusakustik. Det finns många koncept och lösningar där akustik och design går hand i hand utan att vara begränsande.

Georges: Vi täcker alla sektorer som specialiserar sig på restauranger och butiker, där vi löser akustiska utmaningar på ett effektivt och estetiskt sätt. Det begränsar oss inte att använda akustiska lösningar som är harmoniskt integrerade i alla rum. En av mina styrkor är att ta itu med problemet med akustisk efterklang, snyggt och utan att justera resten av layouten. Jag använder ofta många akustiska öar som Rockfon System Eclipse Island i alla tänkbara former och färger.

Det spelar ingen roll om det är en restaurang eller ett kontor. Jag tänker alltid först och främst på akustiken!

Georges Dantine

INREDNINGSARKITEKT

Hur förklarar du vikten av rumsakustik?

Jorgina: En välbalanserad inredningsdesign kan inte existera utan bra rumsakustik. Ljud är en av de många faktorer som följer oss hela dagen och det är därför vi måste ta hänsyn till detta i alla våra projekt på samma sätt som den estetiska aspekten. Med tiden har jag sett flera platser där akustik inte har tagits i beaktande. Det här är en av de faktorer som får mig att märka att det inte är ett ämne som alla designers värderar lika högt, något jag inte kan förstå. Akustik är inte något du ser, men det är grundläggande för vår komfort, precis som att ett rum har en bra känsla eller en vacker design.

Georges: Att förklara varför rumsakustik är så viktigt är inte alltid lätt, särskilt inte för våra kunder. Jag har lärt mig att det är viktigt att låta kunden "höra" sig själv. På GDAI har vi ett litet showroom med olika akustiska lösningar så att kunderna själva kan uppleva det.

Jorgina, du har nyligen tagit examen som inredningsarkitekt från BAU (Design College of Barcelona, Centro Universitario de Diseño). Hur mycket lärde du dig om ämnet rumsakustik under din utbildning?

Jorgina: På BAU studerade vi akustik vid flera tillfällen och ur olika perspektiv. Vi lärde oss att förstå vad det är och hur man införlivar akustik i designen. Jag måste betona att jag alltid har varit lite känslig för ljud och olika toner kan störa mig mycket. Därför kan jag inte komma in i ett rum utan att märka om [akustiken] har optimerats. Det är något som alltid är med mig, vart jag än går.

Georges, du är en erfaren inredningsarkitekt. Vilka är de viktigaste förändringarna du har upplevt genom åren?

George: Förr i tiden var ämnet akustik reserverat för fanatikerna bland oss. Nu är det verkligen inte längre så. Jag ser mig alltid som en föregångare, men idag är det mer vanligt att integrera rumsakustik i alla designer.

När det gäller akustik och inredning, hur tror du att det kommer att se ut om 30 år?

Jorgina: Det är väldigt komplicerat att föreställa sig den framtida utvecklingen för akustik inom inredningen. Jag hoppas att akustik beaktas i alla designer redan från början. Då kan vi njuta fullt ut av varje rum vi befinner oss i. Akustik inom inredningen bör inte bara vara en annan aspekt. Det borde vara en viktig del av alla projekt - nu och i framtiden.

Georges: Idag är akustiska lösningar mest integrerade i taket. I framtida byggnadsmiljöer kommer du att se akustik integrerad överallt. Det kan vara på väggar, fönster, möbler och andra inredningsdetaljer.

 

Tack till Jorgina Betorz López och Georges Dantine för att ni delade med er av era tankar om inomhusmiljö, akustik och välbefinnande.