Outnyttjad potential
Över hela världen konsumerar byggnader för stora resurser och producerar för mycket avfall. De använder 25 procent av världens vatten och 40 procent av resurserna och står samtidigt för en tredje del av allt avfall och 40 procent av de globala koldioxidutsläppen. Om man tittar på detta ur ett miljöperspektiv är det inte hållbart.
Men byggnader har också en enorm outnyttjad potential att bli en central del i lösningen på våra brådskande hållbarhetsutmaningar. Miljövänliga konstruktioner kan vara en lösning på miljöproblemen och samtidigt förbättra vår hälsa, vårt välbefinnande och vår produktivitet.
För att uppnå detta är det viktigt att söka en helhetssyn över planering, design och konstruktion som inbegriper alla aspekter av hållbarhet. Om man bara fokuserar på en aspekt kan detta ge negativa effekter på byggnadens övergripande prestanda, och det är därför som standarder som utvecklats av ISO (International Standardisation Organisation) och CEN (European Committee for Standardization) nu gör det möjligt att mäta hållbarheten över en byggnads hela livscykel. Dessa standarder rör sig bortom miljöprestandan och inbegriper också hur dessa byggnader bidrar till hälsan, säkerheten och välbefinnandet.
Naturligt hållbar
Läs den senaste hållbarhetsrapporten från ROCKWOOL Group
Mer om obrännbar stenull och brandskydd
Vad är egentligen skillnaden mellan termerna "obrännbar" och "brandskyddad".