Rörliga byggnader

1 januari 1

Genom att tilltala våra känslor kan vacker arkitektur få oss att må bättre.

”Arkitektur handlar inte om ord. Den handlar om tårar”1, sade arkitekten Philip Johnson, som grät första gången han såg de böljande, glittrande linjerna på Guggenheim-muséet i Bilbao. Den emotionella effekten som vackra byggnader kan ha på oss går längre än bara till individen – den kan till och med förbättra de samhällen vi bor i. Om byggnader är vackra att titta på och känns bra inuti bli vår värld bättre.

Upplevelsen i Bilbao är ett perfekt exempel. Bara fem år efter att muséet byggdes uppskattades det ha bidragit med 2,4 miljarder euro till Baskiens BNP.2 En stad på nedgång blev ett kulturellt utflyktsmål.

I en studie som nyligen genomfördes av ROCKWOOL-koncernen svarade 73 procent av respondenterna att vacker arkitektur förbättrar dynamiken i ett lokalsamhälle.3 Andra undersökningar bekräftar vikten av en byggnads estetik. Forskning av Commission for Architecture and the Built Environment visar att humöret hos de flesta av oss (85 procent) påverkas av arkitekturen som omger oss, och att 81 procent av oss är aktivt intresserade av hur byggnader ser ut och känns.4

Genom historien har materialen vi bygger med påverkats av platserna där vi bor, från de pampiga och tunga stenslotten och kyrkorna till värmen och hemtrevligheten hos välisolerade trähus.

Dagens arkitekter har en stor palett av högpresterande material att välja bland, så byggnader kan vara radikala och imponerande att titta på och samtidigt erbjuda utomordentlig komfort och säkerhet inuti.

 

1: Fast Company, ”Why Our Brains Love Curvy Architecture”
2: The Guardian, ”Bilbao mayor wins award for transforming declining city”
3: ROCKWOOL, Modern Life Google Survey, 20 februari 2017
4: Streets of Shame, 2002, CABE Commission for Architecture and the Built Environment

Fallstudier

Ta en titt på vårt bibliotek över projekt vi är stolta över att ha deltagit i, och låt dig inspireras av vackra utrymmen som skapats över hela världen.

Fallstudier

Relaterade artiklar

Andra teman för vårt sätt att tänka