Hitta rätt uttryck för ditt undertak med rätt kantalternativ

27 oktober 2020

Att hitta rätt kant till ditt akustiska undertak som knyter samman din arkitektoniska vision kan vara en krävande process. Det finns så många olika kanter att välja bland med olika montage och uttryck. Dolt, delvis dolt eller synligt. Vilket är rätt för dig?

Overformynderiet, Rockfon® Sonar™, X-kant, 1800x600

Massor av olika kantalternativ

Ett vackert undertak är verkligen ett fantastiskt komplement och kan knyta ihop hela rummet – men var börjar man? För många designers och arkitekter börjar resan mot rätt undertak med viljan att styra och begränsa oönskat buller så att det inte stör personerna i rummet.

Det finns olika nedpendlade undertakslösningar tillgängliga på marknaden, och alla olika kantlösningar ger ett eget estetiskt uttryck, men modulära akustiska undertaksskivor är utan tvekan den vanligaste lösningen som vi exempelvis ser i många kommersiella utrymmen, i vården, på skolor och i restauranger.

Beroende på vilket akustiskt undertak du väljer kan den aktuella kantlösningen täcka över bärverket eller inkorporera det i rummet genom att skapa långa vackra linjer som dansar över undertaket eller helt enkelt gömma det´ inom synhåll.

De olika kantlösningarna kan förändra din designs dekorativa visuella uttryck. ”Du kan verkligen påverka en ytas dimensioner och känsla om du använder undertaket som ett designelement”, säger Deb Barnes som är Director of Interior Design på HGA Architects and Engineers, en amerikansk designfirma.

Vad är ett synligt akustiskt bärverkssystem?

Med ett synligt bärverk kan du se upphängningen mellan skivorna eftersom de vilar ovanpå bärverket. Detta är traditionellt den mest ekonomiska undertakslösningen på marknaden och ger rummet ett enkelt och strukturerat undertaksuttryck som lyfter fram rummets form.

Om du väljer ett synligt undertakssystem men helst vill minimera bärverkets visuella dominans kan du emellertid alltid välja ett mattvitt bärverk. Exempelvis minimerar det mattvita Chicago Metallic™ bärverket den glans som traditionella upphängningssystem har och som kan störa din vita undertaksdesign genom att plocka upp färger från andra delar av rummet, som väggar eller golv.

Det mattvita bärverket har utvecklats med en strukturerad yta som avsevärt minskar reflektionerna som standardmetallytor ger. Den färdiga installationen av ett synligt bärverk ger i kombination med det mattvita bärverket ett nästan monolitiskt uttryck till ett fördelaktigt pris.

Läs mer om fördelarna med vårt mattvitt 11 bärverk. 

En synlig undertakslösning som ser lika bra ut som det låter

När Skanska ritande nya kontor åt Solna United beställdes en trivsam och hemtrevlig atmosfär. Det mattvita bärverket ger i kombination med en elegant strömlinjeformad akustiklösning undertaket ett nästan monolitiskt uttryck. En modern design och fantastisk akustik skapar en inkluderande arbetsplats för all personal. För att uppnå detta lades mycket energi på att alla designelement skulle fungera perfekt ihop. Rockfon Blanka A-kant, 600X600, och mattvitt 11-bärverk valdes specifikt för att ge detta kontorsutrymme rätt känsla.

Läs mer om detta projekt

Image Rockfon Blanka®, A-kant, 600X600.

SE, Solna, Stockholm, Strategisk Arkitektur, Alexis von Dönhoff, Office, Rockfon Blanka, A-edge, 600x600, White, Chicago Metallic T24, Matt white, Mattwhite, Arla
Du kan verkligen påverka en ytas dimensioner och känsla om du använder taket som ett designelement

Deb Barnes

Director of Interior Design på HGA Architects and Engineers

Hur ser ett delvis dolt undertaksystem ut?

Ett delvis dolt bärverk använder det akustiska undertakets kant till att "falla ner" så att en del av bärverket döljs. Detta ger undertaket mer djup och struktur, och skapar skuggor och färger som ger rummet ett mer distinkt uttryck och bidrar till den övergripande arkitektoniska känslan.

Det finns många olika undertaksskivor som kan användas med ett delvis dolt bärverk. Du kan använda olika kanter för att skapa en bredare eller smalare distans mellan profilerna. Låt oss titta på några olika akustiska undertaksskivor som kan användas för att skapa ett fantastiskt visuellt uttryck.

  • En E-kantsskiva monteras i ett denpendlat bärverk där undertakskanterna faller ner från bärverket. Detta gör att det ser ut som om undertaket svävar under bärverket.

 

  • En M-kantsskiva har ett djupt indraget bärverk, vilket innebär att undertaksskivans kant faller ner ännu lägre än andra delvis dolda system. M-kanten ger en vacker skuggeffekt på det färdiga undertaket.

Låt oss lägga till lite färg

Om du väljer ett delvis dolt akustiskt undertakssystem ger detta fantastiska möjligheter att leka med färgen på bärverket. Du kan exempelvis välja att ha vita E-kantsskivor och ett bärverk som är svart eller någon annan färg. Då skapas ett vackert mönstrat undertak med långa linjer som accentuerar undertaket.

Du kan också välja att kombinera ett färgat undertak med ett vitt bärverk. Ta en titt på kraften i att designa ett undertak med färg.  

 

HQ hittar den perfekta kombinationen av akustik och estetik

En ny flaggskeppsbyggnad för Danske Bank, som ritats av Arkitema, slog nyligen upp dörrarna i Århus. För att hitta den perfekta balansen mellan estetik och välbefinnande valde Arkitema Rockfon Blanka undertaksskivor med E-kant eftersom undertakets linjer drar blicken längre in i utrymmet vilket ytterligare förstärker den öppna känslan.

Läs mer om detta projekt.

Bild: Rockfon Blanka, E-kant 24, 1200X600

DK, Danske Bank, Aarhus, Arkitema, Office, Rockfon Blanka, E24-edge, E-edge, 1200x600, White, 2890 click, Corridor

Ett synligt bärverkssystem i ett nyrenoverat kontorsutrymme

En italiensk stålproducent till varvsindustrin ville förvandla sina befintliga kontorslokaler till ett ljust modernt kontor. Arkitekten Rocco de Lentinis ville att kontoret skulle bli en plats där människor gärna tillbringade sin arbetsdag. En stor prioritet i projektet var att hitta rätt balans mellan akustisk komfort och elegant design – och de Lentinis hittade både och i Rockfon Blanka och den eleganta E-kants skivan.

Läs mer om detta projekt. 

Bild: Rockfon Blanka, E24-kant, 600X600

IT, Tr-Inox, Nociglia, Rocco de Lentinis, Office, Rockfon Blanka, E-edge, 600x600, 1200x600, White
Jag ville ge kontoret ett exklusivt uttryck och jag känner att E-kanten ger mest elegans.

Rocco de Lentinis

Arkitekt

Dolt nedpendlat undertakssystem

Ett dolt undertaksystem ger ett minimalistiskt uttryck eftersom undertaksskivornas kanter döljer bärverket. Detta är den perfekta undertakskanten om du söker ett modulundertak med ett enkelt estetiskt uttryck.

Det finns olika dolda kanter att välja bland, men en snygg dold undertakskant är X-kanten.

X-kantsskivorna är ett utmärkt exempel på ett dolt undertakssystem. Undertaksskivor med X-kant kan pendlas ner med ett bärverk eller till och med monteras direkt på det befintliga underlaget med X-profil för direktmontage. Den minimala fasen mellan skivorna är mindre än på en D-kant och skapar ett närmast monolitiskt uttryck.

Ljudabsorberande undertak med elegant och modern finish

Arboretum i Hørsholm är ett prisbelönt forskningsinstitut som utformades av arkitekt Claus Francke. Naturmaterial kombineras med ett ljusförstärkande akustiskt undertak. Rockfon Blanka X-kantsskivor drar dagsljuset längre in i byggnaden, medan den mattvita ytan ser till att ljuset inte blir för starkt för ögonen. Resultatet är en inomhusmilljö och en visuell komfort som bli bättre för både personal och besökare.

Läs mer om detta projekt. 

Bild: Rockfon Blanka, X-kant, 1200X300

DK, Arboretet, Hørsholm, Claus Francke ApS, School, Rockfon Blanka, X edge, 1200x300, White
Vi kombinerade detta med ett akustikundertak från Rockfon. Det var viktigt att få en akustiklösning som inte kompromissade med interiörens design – så detta är vad vi valde. Akustikundertaket har ett dolt bärverkssystem och en mattvit yta. På så sätt blir undertaket en integrerad del av arkitekturen.

Claus Francke

CEO på Claus Francke ApS

Så väljer du rätt modulundertak till din design.

Med så många olika kanter att välja bland kan det vara svårt att bestämma sig för vilken som är rätt för ett kommande projekt. Möjligheterna är oändliga.

Funderar du på att använda ett modulundertak i nästa projekt? Rockfon hjälper dig. Vi erbjuder ett brett sortiment av akustiska undertaksskivor för alla behov.

Om ett nedpendlat undertak inte passar ditt uttryck har vi andra fantastiska akustiska undertakslösningar att erbjuda. Titta på några av våra andra lösningar, till exempel, Rockfon® Mono® Acoustic, Rockfon Eclipse® eller Rockfon® Universal™ Baffle